Ο Δρ. Χρήστος Κυρατσούς, αντιπρόεδρος και επικεφαλής έρευνας μολυσματικών νόσων και τεχνολογιών φορέων της Regeneron είναι επικεφαλής της έρευνας για το εμβόλιο του κοροναϊού στη Νέα Υόρκη.

Ο 39χρονος επιστήμονας, τον οποίο το περιοδικό Business Insider συμπεριέλαβε στους 30 ανθρώπους παγκοσμίως που αναμένεται να μεταμορφώσουν τον μέλλον των υπηρεσιών υγείας, είναι εκείνος που πριν λίγα χρόνια βρήκε το φάρμακο κατά του Έμπολα, σώζοντας τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τον θάνατο.

Ο Έλληνας ερευνητής έχει καταγωγή από την Κοζάνη, σπούδασε στο Φαρμακευτικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ, το 2004, έκανε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και έπειτα πέρασε από το NYU για δύο χρόνια.

Ο Χρήστος Κυρατσούς τιμήθηκε, το 2009, για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του με το βραβείο του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Columbia (2009 Dean’s Award for Excellence in Research) και, το 2011, ξεκίνησε να εργάζεται στην αμερικανική Regeneron, στην οποία παραμένει έως σήμερα.

Στην ερώτηση για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει μια αντιμετωπίσιμη λοίμωξη και να εξαλειφθεί πλήρως στο μέλλον, ο Δρ Χρήστος Κυρατσούς απαντά πως αν όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη εμβολιαστούν, τότε ο κορωνοϊός μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς. Τα εμβόλια ανήκουν στην κατηγορία της πρόληψης, οπότε αν έχει επιτυχημένα αποτελέσματα, μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς. «Όταν δεν υπάρχουν εμβόλια πρέπει να δώσουμε φάρμακα και αντισώματα σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, προκειμένου να σταματήσουμε την μετάδοσή του ή να παραμείνουμε σε φάρμακα που απλά μειώνουν τις παρενέργειες και τη θνησιμότητα».

 

Η επιτυχία του Έλληνα ερευνητή κάνει για μια ακόμη φορά περήφανη την Ελλάδα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το περιοδικό «Business Insider» τον έχει εντάξει ανάμεσα στους 30 νέους ηγέτες που αλλάζουν το μέλλον στο χώρο της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here