Η Light and Hope Οrchestra είναι η μοναδική «τυφλή» γυναικεία ορχήστρα της γης

Η ορχήστρα άρχισε να δραστηριοποιείται εκτός Αιγύπτου, πριν από δυόμιση δεκαετίες και αναδύθηκε από τα σπάργανα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αl Nour Wal Amal, η οποία ιδρύθηκε το 1954 από εθελοντές με στόχο την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των τυφλών γυναικών. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας – και χωρίς συγκεκριμένες προσδοκίες – δημιουργήθηκε το 1961 η Ορχήστρα.

Ξεκίνησε με ένα μικρό γκρουπ 15 κοριτσιών υπό τις οδηγίες του μαέστρου Ahmed Abul Eid, ο οποίος εισήγαγε μία μέθοδο, ένα σύστημα αποκλειστικά δομημένο πάνω στις ανάγκες των μελών, για να καταλήξει αρκετά χρόνια μετά στην δημιουργία ολόκληρης ορχήστρας δωματίου με περιοδείες και διεθνή αναγνώριση.

Για τις γυναίκες αυτές η ζωή δεν υπήρξε ποτέ εύκολη, ωστόσο κατάφεραν να αποκτήσουν ξεχωριστό ρόλο μέσα στο κοινωνικό σύνολο και να αναδείξουν την αδυναμία τους σε ένα ιδιαίτερο χάρισμα. Η ορχήστρα έγινε για αυτές ένα σημείο επανεκκίνησης, ένα εισιτήριο προς όλον τον κόσμο.

«Η επιτυχία μας δείχνει πως οι γυναίκες και ιδιαίτερα αυτές με ορισμένου τύπου αναπηρίες, μπορούν να έχουν στόχους και να τους πετυχαίνουν». Shaimaa Yehya (μέλος Egyptian Blind Orchestra). Αποτελούν ένα μοναδικό φαινόμενο, μία παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς είναι αμφίβολο εάν υπάρχει αντίστοιχη περίπτωση ορχήστρας, της οποίας όλα τα μέλη να στερούνται της όρασης.

Ορισμένες φορές όμως τα στερεότυπα δεν έχουν τόση σημασία και παρακάμπτονται ή τουλάχιστον μειώνονται με την υποστήριξη των κατάλληλων ανθρώπων. Τα κορίτσια και οι γυναίκες της Light & Hope Orchestra έχουν ανακαλύψει τον δικό τους εσωτερικό τόπο και έχουν βρει την προσωπική τους ελευθερία στους ήχους της μουσικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here