Ο Δήμος Έδεσσας και η ΔΗΚΕΔΕ, ο Σύλλογος Βιβλιόφιλων Έδεσσας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και οι εκδόσεις «Μέθεξις» διοργάνωσαν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στο Παρθεναγωγείο Έδεσσας (Βαρόσι), παρουσίαση τριών συλλογών διηγημάτων της Λίζας Μαμακούκα, επίκουρης καθηγήτριας Σύγχρονης Λογοτεχνίας στο Α.Π.Θ.

Για τα βιβλία μίλησαν: η φιλόλογος Ειρήνη Βαβουλίδου, ο συμβουλευτικός ψυχολόγος- συγγραφέας, Χρήστος Μπιμπίτσος και η Λίζα Μαμακούκα ενώ αποσπάσματα κειμένων διάβασαν Μαρίνα Πογιατζόγλου και η συγγραφέας.

Η πρώτη συλλογή («Ζωολογικός Κήπος Τσέπης») περιλαμβάνει 12 διηγήματα, το καθένα απ’ τα οποία φέρει το όνομα ενός μικρόσωμου ως μικροσκοπικού έμβιου όντος. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι είναι: «Η μύγα», «Ο βάτραχος», «Το ποντικάκι», «Η κατσαρίδα»…

Η δεύτερη συλλογή («Κουλούρια Θεσσαλονίκης») περιλαμβάνει 3 μικρές ενότητες διηγημάτων (14 ιστορίες συνολικά), το κοινό στοιχείο των οποίων είναι το φόντο τους: η πόλη της Θεσσαλονίκης κι οι διάφορες γειτονιές της. Στην ενότητα με τίτλο «Καφεδάκι;» παρουσιάζονται 4 συνοικίες και αντίστοιχα 4 διαφορετικά είδη καφενείων (φοιτητικό, συνταξιούχων, κλπ.), σ’ εκείνη που φέρει τον τίτλο «Διαδρομές» 4 ιστοριούλες διαδραματίζονται μέσα σε λεωφορεία που διασχίζουν την πόλη και τις ζωές κάποιων κατοίκων της.

Οι «Αστικοί Μύθοι» περιλαμβάνουν 20 διηγήματα ποικίλου περιεχομένου και ύφους και όχιλαϊκές δοξασίες.Θα πρέπει να εκλάβει κανείς τον τίτλο κατά λέξη: «αστικοί μύθοι» = «παραμύθια της πόλης». Ποιας; Οποιασδήποτε! Οι ιστοριούλες του βιβλίου εκτυλίσσονται σε διάφορες γνωστές πόλεις: Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λονδίνο, ή σε άλλες, εντελώς απρόσωπες.