Μεγάλες προσδοκίες

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα ωραιότερα ξενύχτια είναι αυτά που γίνανε όταν εσύ βγήκες χαλαρά για ένα ποτό; Γιατί οι ωραιότερες αποδράσεις είναι αυτές του «πάμε κι όπου μας βγάλει»; Γιατί, όταν έχεις προγραμματίσει την Κυριακή σου -που περιμένεις από τη Δευτέρα- κάτι γίνεται και δεν την ευχαριστιέσαι;

Προσδοκίες. Μεγάλες προσδοκίες! Από αυτές που φτιάχνουμε στο μυαλό μας και πηγαινοερχόμαστε μαζί τους περιμένοντας πότε θα ανταπεξέλθουν, συνήθως οι άλλοι σε αυτές. Ξεκινάμε μία σχέση και έχουμε προσδοκίες, βγαίνουμε έξω και έχουμε προσδοκίες, πάμε διακοπές και έχουμε προσδοκίες. Και στο μεταξύ; Τι ζούμε μέχρι να δούμε τις προσδοκίες μας να παίρνουν μορφή; Τι μαθαίνουμε πραγματικά για τον άλλον όταν το μόνο που κάνουμε είναι να περιμένουμε πότε θα καλύψει την προσδοκία μας, ή πιο απλά, πότε θα καλύψει τα δικά μας τα κενά;

Σχετική εικόνα

Το κόκκινο σκουφί των προσδοκιών το φοράνε όλοι, γυναίκες και άνδρες. Προσδοκία είναι να βλέπουμε τον άλλο όπως εμείς θέλουμε και όχι όπως αυτός είναι. Προσδοκία είναι να περιμένουμε από τον άλλο στην σχέση να εκπληρώσει τα δικά μας θέλω που εμείς δεν μπορούμε. Αυτό το βάρος καμία σχέση δεν το αντέχει.

Οι ιδανικές σχέσεις δεν χτίζονται πάνω σε προσωπικές προσδοκίες. Χτίζονται όταν ο καθένας αποφασίσει να απαλλαγεί από τα κόκκινα σκουφάκια και τις στολές που φοράει, τότε μόνο μπορεί να απλώσει τρυφερά το χέρι σε αυτόν που εμφανίστηκε χωρίς προσδοκίες, αλλά με αγάπη. Έτσι ανθίζουν οι σχέσεις, παίρνουν ανοιξιάτικα χρώματα, γεμίζουν ευωδίες, τραγουδούν μελωδίες και χαμογελούν στην κάθε μέρα που ξημερώνει.

Σχετική εικόνα

Μήπως τελικά οι μεγάλες προσδοκίες είναι παγίδα;

Όχι, δε θέλω να ευνουχίσω τα όνειρά σου σε καμία περίπτωση. Δε θα πάψω ποτέ να σε ενθαρρύνω και να σου φωνάζω «Dream big», αλλά τώρα, όπως είμαι και όπως έχω μάθει τη ζωή μέχρι σήμερα, θα προσθέσω αυτό: «but do it quietly!».
Οι παλιοί λένε «θα πας εκεί που κοιτάζεις», οι πιο ρομαντικοί και αισιόδοξοι λένε «όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να πετύχεις το σκοπό σου», κι εγώ απλώς θα σου πω «κάνε μεγάλες σκέψεις αλλά αθόρυβα». Ποιος είπε ότι οι έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα και παρορμητικοί; Απλώς αυτό που θέλω να σου πω με απλά λόγια είναι ότι πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματα που φέρνουν οι μεγάλες προσδοκίες.