Οι διακοπές υποτίθεται ότι μειώνουν το στρες των εργαζομένων και τους γεμίζουν ενέργεια. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντοτε, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Όπως έδειξε, πολλοί εργαζόμενοι νιώθουν τόσο στρες ώστε αδυνατούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τον χρόνο που έχουν μακριά από τη δουλειά τους.

Και άλλοι, χάνουν τα όποια αισθήματα χαλάρωσης και ευεξίας αμέσως μόλις επιστρέφουν στη θέση τους.

Μάλιστα τα ευρήματα αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από το αν ένας εργαζόμενος είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Τη σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA), οι οποίοι ρώτησαν σχετικώς 1.512 άνδρες και γυναίκες. Οι 431 από αυτούς είχαν ηλικία 18-36 ετών, οι 493 ήσαν 37 έως 52 ετών και οι υπόλοιποι άνω των 53 ετών.

Οι απαντήσεις τους στα ερωτήματα των ερευνητών έδειξαν ότι:

* Το 68% επιστρέφουν πιο ευδιάθετοι στη δουλειά

* Το 66% επιστρέφουν με περισσότερη ενέργεια

* Το 57% αναφέρουν μεγαλύτερη διάθεση για δουλειά και λιγότερο στρες

Ωστόσο το 43% επιστρέφουν με το ίδιο στρες που είχαν και πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους. Μάλιστα το 21% δήλωσαν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών τους ένιωθαν στρες και το 42% ότι έτρεμαν την ώρα της επιστροφής.

Υπήρχε και ένα 28% που παραδέχτηκαν ότι, παρότι δεν το προγραμμάτιζαν, αναγκάστηκαν να δουλέψουν στις διακοπές τους.

Πόσο διαρκούν τα οφέλη

Ακόμα, όμως, και όταν οι εργαζόμενοι αποκομίζουν οφέλη, το στρες της δουλειάς είναι ικανό να τα εξουδετερώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για το 24% των ερωτηθέντων, τα όποια οφέλη εξαφανίζονται μέσα στην πρώτη μέρα στο γραφείο. Και για άλλο ένα 40% έχουν εξαφανιστεί εντός λίγων ημερών.

«Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη τις διακοπές για να αναρρώσουν από το στρες και να αποφύγουν την εργασιακή εξάντληση», δήλωσε ο Dr. David Ballard, επικεφαλής του Κέντρου Επαγγελματικής Αριστείας της APA. «Οι διακοπές όμως δεν είναι πανάκεια. Αν δεν καταπολεμηθούν οι συνθήκες που προκαλούν το εργασιακό στρες, τα οφέλη των διακοπών θα είναι πολύ σύντομα».

Συνολικά, το 35% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πάσχουν από χρόνιο εργασιακό στρες. Επιπλέον, μόνο το 40% των ερωτηθέντων είπαν ότι οι εργοδότες τους ενθαρρύνουν να παίρνουν άδεια.

Οι κύριες αιτίες του εργασικού στρες

Τι είναι, όμως, αυτό που επιβαρύνει τόσο πολύ τους εργαζομένους; Σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, οι κύριες αιτίες είναι οι εξής:

* Ο χαμηλός μισθός (49% των ερωτηθέντων)

* Η απουσία ευκαιριών για εξέλιξη (46%)

* Ο μεγάλος φόρτος εργασίας (42%)

* Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τη δουλειά (39%)

* Οι υπερωρίες (39%)

«Το χρόνιο στρες, η ανεπαρκής υποστήριξη στη δουλειά και η υπεραπασχόληση ταλανίζουν πολλούς εργαζομένους, αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι», τόνισε ο Dr. Ballard.

Και συνέχισε: «Οι εργοδότες δεν πρέπει να βασίζονται στις διακοπές για να αποφορτίζουν ένα στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον. Εάν δεν αντιμετωπίσουν τις αιτίες που προκαλούν στρες στους εργαζομένους τους, τα οφέλη των διακοπών δεν θα έχουν διάρκεια και οι εργαζόμενοι δεν θα είναι παραγωγικοί. Και αυτό αποτελεί πλήγμα για τις ίδιες τις επιχειρήσεις».