Τι είναι Sumbarining και πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας

Από τη στιγμή που η τεχνολογία μπήκε στη ζωή μας τη βελτίωσε πολύ, αλλά άλλο τόσο την περιέπλεξε κιόλας. Ο σύγχρονος ρομαντισμός «βάλλεται» από μια εισροή όρων, συμπεριφορών και τρόπων γνωριμιών που ποτέ πριν δεν είχε γνωρίσει το ανθρώπινο είδος. Ο πιο διάσημος από αυτούς τους όρους θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το ghosting, το οποίο αναφέρεται στα άτομα που εξαφανίζονται και διακόπτουν επαφές με τον άλλο χωρίς καμία δικαιολογία και προειδοποίηση. Άλλοι όροι και συμπεριφορές είναι το lovebombing, το breadcrumbing και το cuffing.
Και πλέον υπάρχει και το submarining, αλλιώς γνωστό και ως zombieing.

Τι είναι το submarining

Το όνομα της συγκεκριμένης τάσης προέρχεται από την αγγλική λέξη “submarine” που σημαίνει υποβρύχιο. Ουσιαστικά, αντικατοπτρίζει την κίνηση που κάνει το υποβρύχιο, το οποίο εξαφανίζεται αθόρυβα στα βάθη της θάλασσας και το ίδιο αθόρυβα εμφανίζεται στην επιφάνεια, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
«Οι άνθρωποι επιλέγουν να “ανέβουν ξανά στην επιφάνεια” μιας σχέσης για πολλούς λόγους. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η ανασφάλεια και η βαρεμάρα», λέει η Gigi Engle, sex coach. «Ίσως βαρέθηκαν να μην έχουν κάτι να ασχολούνται, ίσως θέλουν να αρχίσουν να ξαναβγαίνουν, ή απλώς χρειάζονται επιβεβαίωση και ελπίζουν να την πάρουν από εσάς. Για όποιον λόγο κι αν συμβαίνει αυτό, σίγουρα δεν οφείλεται στο ότι ενδιαφέρονται για εσάς. Το πιθανότερο είναι ότι χρειάζονται κάποιον για να τους βγάλει από τη ρουτίνα τους και να τους κάνει να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους».

Το ίδιο τοξικό με το ghosting

Το submarining είναι το ίδιο τοξικό με τα υπόλοιπα trends που κυριαρχούν στις σύγχρονες σχέσεις, επειδή εστιάζει μόνο στα συναισθήματα του ενός ατόμου και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την ψυχολογία του άλλου. Το γεγονός του ότι δεν έχουμε κάποιον απέναντί μας και συνομιλούμε μέσω μιας οθόνης, σημαίνει ότι ορισμένες φορές ξεχνάμε ότι μιλάμε με έναν αληθινό άνθρωπο, με αποτέλεσμα οι σκέψεις και η ενσυναίσθησή μας να μην είναι αυτές που θα είχαμε αν συνομιλούσαμε με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο. Με λίγα λόγια, κρυβόμαστε πίσω από τις οθόνες – πράγμα που δεν αποτελεί δικαιολόγια για μια αγενή και ασυνεπή συμπεριφορά.
«Αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για εσάς, δεν εξαφανίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν κάποιος σας πει ότι “τρόμαξε” ή δεν προλάβαινε ή οτιδήποτε και εξαφανίστηκε, αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κόκκινο σημαιάκι για τη γνωριμία σας. Ένας άνθρωπος που δεν έχει την συναισθηματική νοημοσύνη να καταλάβει πως ένα απλό μήνυμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει μια συναναστροφή, δεν είναι εκείνος που θέλετε στη ζωή σας», λέει η ειδικός.

 

Τι να κάνετε όταν ένας άνθρωπος εμφανίζεται ξανά στη ζωή σας χωρίς προειδοποίηση