Οι έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις και οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι καταστάσεις φυσιολογικές όταν βιώνουμε την εμπειρία του χωρισμούή ενός διαζυγίου, ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία η απόφαση του χωρισμού είναι επιλογή του άλλου ατόμου και όχι η δική μας.

Από την άλλη το να χωρίσεις δεν είναι πάντα απαραίτητα κακό. Μπορείς να μετατρέψεις τον χωρισμό σε κάτι καλό για σένα και τη ζωή σου στο μέλλον.

Ο θυμός, οι ενοχές, η ματαίωση και η απόρριψη, η λύτρωση και η θλίψη, ο φόβος και η σύγχυση, είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που παρουσιάζονται με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση στον άνθρωπο που πενθεί το τέλος μίας σχέσης.

Παρ’ όλα αυτά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει ένα θετικό στοιχείο που όσο κι αν δυσκολεύεσαι να δεις τώρα, υπάρχει και σε περιμένει να το ανακαλύψεις: Η νέα, ολοκληρωτική σου ανεξαρτησία και η ικανότητα να αναθεωρήσεις το ποιος είσαι και τι θέλεις.

 

Γιατί ένας χωρισμός δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα:

Όλοι ξέρουμε ότι μετά από ένα χωρισμό, είναι δύσκολο να είσαι μόνος σου. Μένεις μόνος με τις σκοτεινές σου σκέψεις και αισθάνεσαι την ανάγκη να βρίσκεσαι μαζί με άλλους ανθρώπους, για να αποφύγεις να «βυθιστείς» στην καταθλιπτική σου ψυχολογία. Αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να περάσεις χρόνο τόσο με τους αγαπημένους σου ανθρώπους όσο και με τον εαυτό σου, έτσι ώστε να επεξεργαστείς τα συναισθήματα σου και να χτίσεις την προοπτική της ζωής σου, όπως διαμορφώθηκε μετά από το χωρισμό.

Αυτό που μπορεί επίσης να σε βοηθήσει είναι να ξεκινήσεις ενός είδους ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφεις όσα σκέφτεσαι και σου συμβαίνουν, έτσι ώστε εβδομάδες ή και μήνες αργότερα να διαβάζεις και να συνειδητοποιείς το πόση πρόοδο έχεις κάνει.

Βάλε στον εαυτό σου αυτό το περίεργο μεν αλλά εύκολο δε challenge: Κάθε μέρα, γράψε ένα πράγμα για το οποίο είσαι ευγνώμων. Αν, για παράδειγμα, είχες μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, σκέψου πως έχεις ένα σπίτι με όλα σου τα πράγματα, ένα υγιές σώμα, φίλους και οικογένεια που νοιάζονται για εσένα. Εκφράζοντας συχνά την ευγνωμοσύνη για τα σημαντικά πράγματα στη ζωή σου, θα καταφέρεις αλλάξεις την προοπτική σου και θα αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα πιο αισιόδοξα.

Χρήσιμο επίσης είναι να θυμίζεις στον εαυτό σου τα θετικά σου στοιχεία ή να σκέφτεσαι τα γνήσια κοπλιμέντα που ακούς για εσένα κατά καιρούς. Εκτίμησε το ποιος είσαι και θα δεις αλλαγή τόσο στη διάθεση όσο και στην αυτοπεποίθηση σου.

Χωρίς προκλήσεις μην περιμένεις να αλλάξει κάτι. Αυτό που πρέπει να κάνεις τώρα που χτίζεις το νέο σου εαυτό, είναι βγεις από το λεγόμενο «comfort zone» σου, κάνοντας πράγματα που δεν είναι απολύτως βολικά και συνηθισμένα για εσένα. Είτε πρόκειται για μουσικά μαθήματα που πάντα ήθελες να ξεκινήσεις αλλά αποφεύγεις επειδή νομίζεις ότι δε θα είσαι καλός είτε για ένα ταξίδι που κανονικά δε θα έκανες, δοκίμασε κάτι που σε τρομάζει και αποτελεί για εσένα πρόκληση.