Γράφει η Δήμητρα Σμπιλή

 

 

Αναρωτιόμουν πάντοτε τι είμαι σ’αυτήν την ζωή. Γυναικά ελεύθερη, παντρεμένη, διαζευγμένη, χήρα ή μάνα. Και σταμάτησα εδώ. Στην λέξη »ΜΑΝΑ». Στην λέξη μάνα-αγάπη. Στην μάνα που ποτέ δεν πήρε τον έπαινο που της αξίζει. Δεν είναι απλό ούτε εύκολο να είσαι μάνα είτε γέννησες ένα παιδί είτε όχι.
Μάνα είναι και η γη που την ποδοπατάς και αυτή ανθίζει και πρασινίζει. Μάνα είναι αυτή που ποτέ δεν πεινάει για να χορτάσεις εσύ. Που δεν κοιμάται για να ακούει την ανάσα σου όταν εσύ κοιμάσαι. Που αφήνει την καρδιά της να κυκλοφορεί έξω από το σώμα της, έτοιμη να σε κρατήσει όταν στραβοπατήσεις. Να σου σκουπίσει τα δάκρυα κι όταν αυτή είναι σ ένα νοσοκομείο. Που διαισθάνεται όταν θα σου συμβεί κάτι. Που δεν σβήνει το χαμόγελο από τα χείλη της. Που παλεύει να είναι καλά για σένα. Που είναι έτοιμη πάντα να σ’ εμψυχώσει να σε συγχωρέσει να σε κάνει σωστό άνθρωπο να σε κάνει να ανέβεις στην κορυφή για να δεις εσύ τον κόσμο και για να σου μάθει όχι πως θα γίνεις πλούσιος αλλά ευτυχισμένος.

Μάνα είναι μόνο μία!

Που θα λιώνει απ’ τον πόνο, γιατί το στήθος της πληγώθηκε και να σ’ αφήνει να θηλάζεις λαίμαργα ενώ τα δάκρυα της πέφτουν στο προσωπάκι σου σαν δροσερές σταλαγματιές δροσιάς που θα σου τραγουδά γλυκά για να έχεις γαλήνιο ύπνο που θα ακουμπά το χέρι της για να δροσίσει την ψυχή σου. Που στερεί την δική της διασκέδαση για να χαρίσει απλόχερα την δική σου. Που είναι πάντα έτοιμη να μαζέψει τα κομμάτια σου, που θα σε σηκώσει απ’ τον βούρκο που τυχόν έχεις πέσει και με το μαγικό της φιλί θα σε κάνει πάλι δυνατό για να παλέψεις. Που θα σε σφίξει στην αγκαλιά της όταν θα κλαις από την πρώτη σου ερωτική απογοήτευση γιατί είναι μια μεγάλη αγκαλιά στολισμένη με αμέτρητα μεθυστικά λουλούδια αγάπης.

Σχετική εικόνα

Μάνα είναι αυτή που μεγαλώνει ένα ιδιαίτερο προβληματικό παιδί και καμαρώνει και δεν ντρέπεται και αφιερώνει όλη της την ζωή για είναι ασφαλής και να μην φοβάται. Κι εσύ…δεν θα μάθεις ποτέ αν έκλαψε αν πόνεσε αν απογοητεύτηκε αν κοιμήθηκε στο πάτωμα για να’χεις εσύ το μοναδικό κρεββάτι που υπήρχε που σήκωσε το ανάστημά της στον κάθε επικίνδυνο…για να σε προστατέψει. Δεν θα μάθεις ποτέ πόσες νύχτες ήταν γονατιστοί στην Παναγία πόσο μάτωσαν τα γόνατα της και πόσα δάκρυα έχυσε για σένα για να γλυτώσεις απ’ τον κατήφορο που είχες πάρει και πόσο περήφανη όταν τα κατάφερες.

Αποτέλεσμα εικόνας για μανα ειναι μονο μια

Μάνα είναι τα πάντα.
Πηγή συμπόνιας και συγχώρεσης. Και δεν ζητάει τίποτα. Μπορεί να είναι πληγωμένη αλλαγμένη με πρόσωπο τσαλακωμένο από τις ρυτίδες αλλά είναι εκεί πάντα…και εσύ ….την θεωρείς δεδομένη. Μην περιμένεις να την τιμήσεις με τα τον θάνατο της, θα είναι αργά….. Περιμένει πάντα ένα τηλέφωνο έναν καφέ μια βόλτα στο πάρκο όπως σε πήγαινε όταν ήσουν μικρός και όταν δεν θα μπορεί να φάει τάισε την όπως σε τάιζε και αυτή, μιλά της για τις επιτυχίες σου για να χαίρεται και να αισθάνεται ότι οι κόποι της δεν πήγαν χαμένοι Και και να ξέρεις δεν θα σου ζητήσει ποτέ τίποτε. Μια αγκαλιά θέλει μόνο γλυκιά τρυφερή στοργική και ένα πλατύ χαμόγελο όπως σου έμαθε να έχεις στην ζωή. Και αν έκανε λάθη είναι ανθρώπινο, συγχώρεσε την από καρδιάς όπως έκανε και εκείνη για τα δικά σου λάθη.
Να μην την θυμάσαι μόνο στην γιορτή της αλλά κάθε μέρα.

Η Μάνα είναι αγάπη αληθινή, αυθεντική, ακόμα και στην άλλη ζωή θα φωνάζει στον Θεό για σένα….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here