Θα μιλήσουμε σήμερα για τα νευρολογικά θέματα (επιπλοκές ) που παρουσιάζονται στους ασθενείς με αυξημένο σάκχαρο (σακχαρώδη διαβήτη)

Ο Διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα να προκαλεί βλάβες η γλυκόζη που κυκλοφορεί αυξημένη στο αίμα, σε όργανα όπως τα νεφρά, τα μάτια , την καρδιά, τα αγγεία, αλλά και στον εγκέφαλο και τα νεύρα.

Ο εγκέφαλος, ως και το πιο ευαίσθητο όργανο του ανθρώπινου σώματος, επιρρεάζεται από τις βλάβες των αγγείων που το αιματώνουν ,με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται καλά . Αυτό συμβαίνει επειδή το υψηλό σάκχαρο προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση των μεγάλων αγγείων ( καρωτίδες, εγκεφαλικές αρτηρίες) και στενώσεις σε αυτά, αλλά και αλλοιώσεις και στα μικρότερα αγγεία ( τριχοειδή ) του εγκεφάλου. Αποτελέσματα αυτών είναι η εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά και αγγειακής άνοιας, η οποία εμφανίζεται με προβλήματα στη συγκέντρωση , τη μνήμη, τη συμπεριφορά κ.α

Επίσης ,περίπου το 50% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσουν νευροπάθεια στα πόδια, στα χέρια ή και στο πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα πόνους, αδυναμία στη βάδιση , αστάθεια αλλά και πεπτικά προβλήματα ( π.χ. Δυσκοιλιότητα)

Είναι σημαντική λοιπόν η καλή ρύθμιση του σακχάρου, αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών αν εμφανιστούν, διότι η άνοια και η πολυνευροπάθεια αντιμετωπίζονται καλά με τη σωστή αγωγή, ενώ τα εγκεφαλικά με τη σωστή πρόληψη μπορούν να αποφευχθούν.

Μάρκου Σόφία, ειδική Νευρολόγος,

Υπ. Διδάκτορας Παν. Ιωαννίνων,

Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών Π.Ε.Πέλλας