Τι είναι η θερμοπληξία, πώς προστατευόμαστε και πώς την αντιμετωπίζουμε

Από την Ειδική Νευρολόγο Μάρκου Σοφία, υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μετεκπαιδευθείσα στην άνοια στο Πανεπ/κό Νοσοκομείο PITIÉ SALPÊTRIÈRE στο Παρίσι, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Π.Ε Πέλλας

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός . Η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο,πλήττεται από πολύ ψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και θάνατοι λόγω θερμοπληξίας . Ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του ανθρώπου έχει έδρα τον εγκέφαλο και λειτουργεί σαν θερμοστάτης. Όταν ζεσταινόμαστε προκαλεί αγγειοδιαστολή και παραγωγή ιδρώτα για να πέσει η θερμοοκρασία μας. Κάποιες φορές όμως αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μπλοκάρει και να υπάρξει υπερθερμία. Ένας τρόπος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ηλίαση) και τη ζέστη. Αν επιπλέον υπάρχει και υψηλή υγρασία (πάνω από 70%) είναι ακόμα πιο επικίνδυνη η κατάσταση , διότι η υγρασία παρεμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα, η οποία είναι υπεύθυνη για την πτώση της θερμοκρασίας στο δέρμα και στο σώμα.

Πιο επιρρεπείς στην κατάσταση αυτή είναι :

· Οι ηλικιωμένοι

· Τα μωρά και τα μικρά παιδιά

· Οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους

· Όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

· Όσοι εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον

· Οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό, κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)

· Οι ασθενείς με οξεία νόσο (λ.χ. λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα με διάρροια ή / και έμετο)

· Όσοι λαμβάνουν για καθαρά ιατρικούς λόγους φάρμακα για χρόνια νοσήματα (π.χ. διουρητικά,ψυχοφάρμακα, ,αντιπαρκινσονικά, αντικαταθλιπτικά, ορμονούχα συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Σε περιόδους ζέστης, οι ασθενείς αυτοί πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ :

Εάν οι άνθρωποι αυτοί δεν λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα, μπορεί να ξεκινήσουν τα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης , δηλαδή:

Δυνατός πονοκέφαλος Ατονία Αίσθημα καταβολής Τάση για λιποθυμία Πτώση της αρτηριακής πίεσης Ναυτία Έμετοι Ταχυπαλμία

Αμέσως, πρέπει να :

Μεταφέρουμε του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, να γίνει πλήρης έκδυση από τα ρούχα, να τοποθετηθούν κρύες πετσέτες στο σώμα του ή να γίνει ψεκασμός με κρύο νερό και να δοθούν μικρές γουλιές δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού)

Αν εκδηλωθεί σύνδρομο θερμοπληξίας,το οποίο είναι πολύ σοβαρό , ο πάσχων θα έχει:

Ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( πάνω από 40,5 βαθμούς Κελσίου ) Κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει) Ξηρή πρησμένη γλώσσα Ταχυπαλμία Ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή) Έντονη δίψα Πονοκέφαλο Ναυτία και έμετο Ζάλη Σύγχυση Αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας Επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά Σπασμούς Και θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο , αφού εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω, χωρίς όμως να δώσουμε νερόΓια να μην φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο, πρέπει όλοι να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας. Το υπουργείο Υγείας συνιστά:

Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται. Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Χρήση καπέλου από υλικό που επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού. Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό. Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό. Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά. Να δίνεται έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συνιστάται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.