Γκάντι: «Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη»

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1981, για να διαδώσει και για να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη.

Από το 2001 η Ημέρα αυτή γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών.

Αδαμάντιος Κοραής: Όπου βλέπεις πολέμους μην έχεις καμία αμφιβολία πως εκεί η πολιτική έχει χωριστεί από την ηθική. Οι συχνοί πόλεμοι είναι σημάδι αδιάψευστο της πλεονεξίας και της βαρβαρότητας των εθνών

Η ειρήνη είναι αναμφίβολα κοινή επιθυμία πολλών ανθρώπων, ίσως της συντριπτικής πλειοψηφίας. Όταν είχαν προσκαλέσει τη Μητέρα Τερέζα να συμμετάσχει σε μια αντιπολεμική διαδήλωση, είχε αρνηθεί και είχε πει «Καλέστε με όταν θα κάνετε μια διαδήλωση υπέρ της Ειρήνης». Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι ήθελε να πει.

Εάν δεν φέρουμε ειρήνη μέσα στις κοινωνίες, στις οικογένειες και τελικά στις καρδιές μας, η παγκόσμια ειρήνη θα είναι πάντα ανέφικτη. Δεν είμαι σίγουρος αν η ειρήνη είναι μια ουτοπία, είμαι σίγουρος όμως ότι αν μπορεί να επιτευχθεί ποτέ, αυτό θα γίνει στον κάθε ένα μέσα του και έπειτα στις οικογένειες, στα έθνη και τελικά στον πλανήτη