Τη μνήμη του Αγίου Προφήτου Ηλία του Θεσβίτου τιμά σήμερα, 20 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Μέσα στη χορεία των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης ξεχωριστή είναι η θέση του προφήτη Ηλία. Στην Καινή Διαθήκη το όνομα του προφήτη Ηλία αναφέρεται πολλές φορές από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.

Η γιορτή του ο προφήτη Ηλία σήμερα Τρίτη 20 Ιουλίου, με τα πανέμορφα εξωκλήσια στην Ελλάδα.

(Το εκκλησάκι του Προφήτη Ήλια στα 2524 m στην κορυφή του Χιονοδρομικού κέντρου Καιμακτσαλάν)

Τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία χτίζονται πάντα σε μεγάλα υψόμετρα. Ο λόγος σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι.

(Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Αγιο Πνεύμα Σερρών)

Ο Προφήτης Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη, 816 χρόνια πριν από τη γέννησή του. Προικισμένος με θαυματουργή δύναμη, αγωνίστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση για την εξύψωση της λατρείας του Θεού.

(Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Έδεσσας)

Την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία οι αγρότες, κατά το παρελθόν, δεν δούλευαν. Υπήρχε αυστηρή απαγόρευση για κάθε αγροτική εργασία και κυρίως για το αλώνισμα, μια και ο Ιούλιος είναι ο αλωνάρης μήνας. Όσοι αψηφούσαν αυτή την απαγόρευση τιμωρούνταν και υπάρχουν αρκετές παραδόσεις για αλώνια που βούλιαξαν ως συνέπεια της εργασίας στις 20 Ιουλίου.