Ανακλήθηκαν οι άδειες στον στρατό – Σε επιφυλακή ο Έβρος

Αυξημένη ετοιμότητα από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε Θράκη και νησιά – Προσεκτικοί χειρισμοί από την Αθήνα και αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Πίσω στις μονάδες που υπηρετούν οι στρατιωτικοί – Ανακλήθηκαν οι άδειες μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο – Ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση στην Αθήνα.
Να μπουν εσπευσμένα στις μονάδες που υπηρετούν κλήθηκαν οι μόνιμοι του ελληνικού στρατού, καθώς ανακλήθηκαν οι άδειές τους.

Τοπικά ΜΜΕ στη Θράκη μετέδωσαν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες σε στρατόπεδα και φυλάκια μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο.

Η Τουρκία, παραβιάζοντας όλα όσα προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο, εξέδωσε NAVTEX για «σεισμικές έρευνες» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο. Η κίνηση αυτή δεν αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανέμενε μια τέτοια πρόκληση μέχρι το φθινόπωρο από την Τουρκία, στο πλαίσιο των προκλητικών ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις, καλώντας την Ευρώπη να λάβει ουσιαστικά μέτρα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στην Αθήνα, χαρακτήρισε «μονόδρομο» την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία.

Τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και παραμένουν σε επιφυλακή. Το GRTimes.gr, σε δημοσίευμά του, αναφέρει ότι έχουν ανακληθεί άδειες στρατιωτικών από διάφορες μονάδες στη Θράκη. Επίσης, πηγές του Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι το 85% του ελληνικού στόλου έχει βγει στο Αιγαίο και έχει αναπτυχθεί από τη θαλάσσια ζώνη της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή.

«Αυτήν τη στιγμή στα σύνορα επικρατεί ησυχία», είπε χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κινήσεις του ελληνικού στρατού γίνονται προφανώς για προληπτικούς λόγους.

Το Evros-news.gr ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020 ότι στρατιωτικοί κλήθηκαν να μπουν εσπευσμένα στις μονάδες που υπηρετούν, καθώς ανακλήθηκαν οι άδειες τους και ενημερώθηκαν άμεσα όσοι έκαναν χρήση τους να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here