Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι η εύκολη λύση για να ζεστάνετε το φαγητό σας αλλά δεν ενδείκνυται για όλα τα τρόφιμα. Σε κάποια, μάλιστα, πρέπει οπωσδήποτε να τον αποφύγετε αφού, λάθος επιλογές μπορεί να προκαλέσει από  φωτιά στην κουζίνα, μέχρι απελευθέρωση χημικών που είναι βλαβερά για την υγεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για φουρνος μικροκυματων kenwood

Δείτε τι ΔΕΝ πρέπει να μπει στη συγκεκριμένη ηλεκτρική συσκευή:

Πιπεριές:  Το κακό με τις πιπεριές στο φούρνο μικροκυμάτων –εκτός του ότι μπορεί να «αρπάξουν»- είναι ότι όταν ανοίξετε την πόρτα, αφού τις έχετε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων, τα χημικά που απελευθερώνονται θα τσούξουν τα μάτια σας και θα «κάψουν» το λαιμό σας

Αβγά:  Μην παρασυρθείτε! Αν προσπαθήσετε να βράσετε τα αβγά σας στο φούρνο μικροκυμάτων, θα καταλήξετε ή με την κουζίνα σας άνω-κάτω ή με καμένα… δάχτυλα. Η απότομη ζέστη που δημιουργείται στο φούρνο μικροκυμάτων δημιουργεί πολύ ατμό στο αβγό, ο οποίος δεν έχει από πού να απελευθερωθεί.

Μητρικό γάλα:  Όσο κι αν το μωρό κλαίει και σας πιάνει πανικός καθώς είστε από τον ύπνο, μην επιχειρήσετε ποτέ να ζεστάνετε μητρικό γάλα που έχετε φυλάξει στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων. Σύμφωνα με έρευνες, ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει κάποιες από τις πρωτεΐνες που χρειάζεται να περάσουν στο ανοσοποιητικό του μωρού.

Κόκκινη σάλτσα χωρίς καπάκι:  Βάζοντας κόκκινη σάλτσα σε ένα πιάτο κι έπειτα στο φούρνο μικροκυμάτων, το πιθανότερο είναι η σάλτσα –ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτής- να εγκαταλείψει το πιάτο και καταλήξει στα τοιχώματα του φούρνου. Μην το δοκιμάσετε.

Κατεψυγμένο κρέας:  Το κατεψυγμένο κρέας είναι μια δύσκολη υπόθεση αν θέλετε να το αποψύξετε στο φούρνο μικροκυμάτων κι αυτό γιατί τα πιο λεπτά άκρα ζεσταίνονται, ενώ το μεσαίο κομμάτι του, το πιο παχύ, παραμένει παγωμένο. Κι αν ο φούρνος σας δεν περιστρέφει το φαγητό καθώς το ζεσταίνει, οδηγεί σε άνιση κατανομή της θερμότητας, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να φέρει ανάπτυξη μικροβίων. Ο πιο ασφαλής τρόπος να ξεπαγώσει το κρέας σας, είναι να το αφήσετε ένα βράδυ στην ψύξη, σύμφωνα με τους ειδικούς τροφίμων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Φαγητό σε πλαστικά τάπερ:  Το πλαστικό περιέχει χημικά όπως το BPA, τα οποία απελευθερώνονται με τη θερμότητα και εισχωρούν στο φαγητό σας. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives, το 95% των 450 πλαστικών προϊόντων (όπως μπιμπερό, τάπερ κ.ο.κ.) που ερευνήθηκαν, απελευθέρωσαν αυτά τα χημικά, ακόμα κι αν σε κάποια από αυτά αναγραφόταν BPA-free. Προτιμήστε, λοιπόν, να βάζετε το γεύμα σας σε πιάτο και να το ζεσταίνετε από εκεί.

Φρούτα:  Κάποια φρούτα μπορεί να αντέχουν τη θερμότητα, αλλά όχι όλα. Τα σταφύλια, για παράδειγμα, θα «σκάσουν» και οι σταφίδες θα αρχίσουν να «καπνίζουν». Χρειάζεται προσοχή και γενικότερα αποφύγετέ το.

Τίποτα:  Αν ανάψετε το φούρνο σας αφήνοντας το εσωτερικό του άδειο, μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή ζημιά. Όταν δεν υπάρχει κάτι να απορροφήσει τα μικροκύματα, καταλήγει να τα απορροφά η λυχνία magnetron –αυτό που θέτει το φούρνο σε λειτουργία- με αποτέλεσμα να αυτοκασταστέφεται.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here