Μαγειρεύουμε μαζί στην ΄΄κουζίνα των γεύσεων΄΄

         με την Ελένη Αζέπη.

΄΄κουζίνα των γεύσεων΄΄

Το να τρως είναι αναγκαιότητα.

Το να τρως έξυπνα είναι τέχνη.

«Η μαγειρική δεν είναι χημεία. Είναι τέχνη. Αυτό που απαιτεί είναι ένστικτο και γεύση, παρά σωστά μετρημένες δόσεις».

 

ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑΚΙΑ (Νηστίσιμα)

Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

ΥΛΙΚΑ:
Ένα βαζάκι ταχίνι με μέλι 350γρ…200 γρ. ζάχαρη..2-3 κουταλάκια κανέλα…800 γρ. αλεύρι τύπου φαρίνα…ένα φακελάκι μαγιά..230 γρ. λάδι σπορέλαιο ..230 γρ. χυμό πορτοκάλι…
ΕΚΕΛΕΣΗ:
Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζανάκι νερό χλιαρό…βάζουμε το λάδι χλιαρό ..έπειτα βάζουμε τη ζάχαρη και την κανέλα…το χυμό πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι..ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το ζυμαράκι μας να ξεκουραστεί..πρέπει να είναι μια αφράτη ζύμη (εάν δεν είναι και μας βγεί σκληρή βάζουμε λίγο χλιαρό νεράκι ακόμα) όταν είναι έτοιμη (μετά από καμιά ωρίτσα) τη χωρίζουμε στα 4 κομμάτια …ανοίγουμε κάθε κομμάτι ένα φύλλο με το χέρι μας και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια ταχίνι..κάνουμε ρολό και κόβουμε κομματάκια ανά 2 δάχτυλα περίπου ..ψήνουμε στους 180 βαθμους μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα ..περίπου 15 λεπτά..αφού κρυώσουν τα βάζουμε σε τάπερ για να είναι μαλακά….

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

Το ταχίνι είναι μια λιπαρή πάστα από ξεφλουδισμένο τριμμένο και ψημένο σουσάμι. Χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Βόρειας Αφρικής, Ελλάδας, Ιράν, Τουρκιάς και Μ.Ανατολής.

Σχετική εικόνα

Η παλαιότερη αναφορά του σουσαμιού εμφανίζεται σε έγγραφο, γραμμένο πριν 4.000 χρόνια, σε σφηνοειδή γραφή. Περιγράφει το έθιμο της προσφοράς κρασιού από σουσάμι, στους θεούς! Στο πέρασμα του χρόνου χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως πηγή ελαίου, πλούσιο σε βιταμίνες β1, β2, β3, β5 , ασβέστιο, φώσφορο και μαγγάνιο.
Aνήκει στις υπέρ – τροφές και καταναλώνεται από όσους θέλουν να προλάβουν την οστεοπόρωση ,να προστατεύσουν την καρδιά, να ενισχύσουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και γενικά να οχυρώσουν τον οργανισμό τους. Σάλτσες με βάση το ταχίνι είναι πολύ κοινές στη Μ Ανατολή και κυρίως χρησιμοποιούνται για κάλυμμα κρεάτων και λαχανικών.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑΧΙΝΙ

Στην Περσία χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός είδους χαλβά. Στην Τουρκία λόγω της υψηλής θερμιδικής φύσης του, σερβίρετε ως πρωινό ή ως επιδόρπιο για να βυθιστούν μέσα κομμάτια ψωμιού! Στο Ιράκ αναμειγνύεται με σιρόπι χουρμαδιάς για να γίνει ένα γλυκό το οποίο τρώγεται με ψωμί. Στην Κύπρο χρησιμοποιείται ως ντιπ στο ψωμί ή στην πίτα με σουβλάκι αντί τζατζίκι!
Στην πατρίδα μας το προτιμούμε σαν επάλειψη στο ψωμί μας είτε μόνο του είτε με μέλι. Βάζα έτοιμα με ταχίνι – μέλι και ταχίνι – κακάο είναι διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here