Παρουσία πολύ κόσμου παρουσιάστηκε η “Η Μπάντα” του Νίκου Ασλανίδη, ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ βασισμένο σε μαρτυρίες προσφύγων της πρώτης γενιάς, για τη σφαγή των Ελλήνων που καθήλωσε τους θεατές.

Στο πλαίσιο των 50 Χρόνων ιδρύσεως του και με αφορμή τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας, ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς, παρουσίασε χθες Σάββατο 12 Οκτωβρίου το ντοκιμαντέρ “Η Μπάντα” του Νίκου Ασλανίδη στο πολιτιστικό κέντρο Έδεσσας.

Ο δημοσιογράφος της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια» στην ΕΡΤ3, Νίκος Ασλανίδης, κατάγεται από την Όλασα Τραπεζούντας και τη μαρτυρική Σάντα της επαρχίας Αργυρουπόλεως. Μέσα από τα «Αληθινά Σενάρια» πάντα καταπιανόταν με τις ιστορίες που αφορούσαν τη Γενοκτονία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα στους εθελοντές-συντελεστές αναλαμβάνει ο γνωστός ερμηνευτής της ποντιακής παράδοσης, Αλέξης Παρχαρίδης, η φωνή του οποίου είναι χαρακτηριστική και για ορισμένους γνώστες της συγκεκριμένης κουλτούρας αποτελεί τον μεγαλύτερο εκφραστή της ποντιακής μούσας, μετά τον αείμνηστο Χρύσανθο.

Σήμα κατατεθέν του τραγουδιστή που κατάγεται από το Καπήκιοϊ της Ματσούκας αποτελεί ένα είδος χαρακτηριστικού μοιρολογιού της περιοχής με την ονομασία «μακρίν καϊτέν».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here