Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Τόνιας Λαλούση

Συνέντευξη στην Κατερίνα Αθανασίου

Η Τόνια Λαλούση ξανακεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, με το τρίτο κατά σειρά  αστυνομικό της μυθιστόρημα «Η Τελευταία Συμφωνία» των εκδόσεων Λεξίτυπον. Η συγγραφέας του, γεννήθηκε το 1993 στην Καλαμάτα και σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ παράλληλα ως συγγραφέας έχει τον τρόπο να μας παρασέρνει με τη μυθοπλασία της στα μονοπάτια της εγκληματολογίας και του απροσδόκητου.  Με γραφή ανατρεπτική, μυστηριώδη και ύφος που παραπέμπει σε έργα  λογοτεχνίας μυστηρίου ευρωπαϊκής προελεύσεως, καταθέτει την ιστορία της η οποία διαβάζεται απνευστί καθώς ο αναγνώστης βυθισμένος στην αινιγματικότητα και τον αγωνιώδη παλμό για την  ανεύρεση του θύτη,  ζει και βιώνει την υπόθεση με τεντωμένες κεραίες και έντονο ενδιαφέρον. Το σασπένς που προσφέρει η συγγραφέας στο νέο της βιβλίο είναι καθηλωτικό και η θεματολογία της δημιουργεί εναλλαγές στον ψυχισμό μας, γεγονός που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της επιτυχίας ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Μιλήσαμε μαζί της και ο διάλογος που διημείφθη μεταξύ μας  καταγράφηκε στη συνέντευξη που ακολουθεί.  

Ποια είναι τα φαντασιακά σου ερεθίσματα που σε οδηγούν στη γραφή;

Οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για εμένα. Μια εικόνα, μια λέξη, μια μελωδία, ένας χορός είναι μερικά από τα ερεθίσματα που λαμβάνω καθημερινά και με επηρεάζουν συγγραφικά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ταλαντούχος Ρώσος χορευτής, Ιλντάρ Γκαϊνουτντίνοβ, ο οποίος μέσα από τον μαγευτικό χορό του με ενέπνευσε για να γράψω έναν ήρωα στο τελευταίο μου βιβλίο, Η Τελευταία Συμφωνία.

Το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει μέλλον στην Ελλάδα;

Το αστυνομικό μυθιστόρημα ανθίζει πλέον στην Ελλάδα και πιστεύω ότι ολοένα και περισσότεροι θα στραφούν στην ανάγνωση τέτοιου είδους βιβλίων γιατί προσφέρουν δράση, αγωνία και δίνουν αινίγματα τα οποία καλείται ο κάθε αναγνώστης να επιλύσει, προσφέροντας ένα συναρπαστικό ταξίδι κατά την ανάγνωση

Η  έμπνευση είναι χάρισμα ή αποτέλεσμα προσπαθειών;

Η έμπνευση είναι μια ανεξάντλητη πηγή που ρέει για κάθε καλλιτέχνη κάποιες φορές λιγότερο κι άλλες περισσότερο. Ωστόσο η συνεχής προσπάθεια βοήθεια την ενδυνάμωση αυτής της πηγής, οπότε θα έλεγα πως είναι συνάρτηση του χαρίσματος και της ατομικής προσπάθειας.

Ο συγγραφέας και γενικά ο καλλιτέχνης  πρέπει να έχει όρια και ως προς τι;

Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να υπάρχουν κανόνες και όρια στην τέχνη. Ωστόσο κάθε καλλιτέχνης δημιουργεί με βάση τις προσωπικές του αξίες και τα δικά του προσωπικά όρια ως προς τις πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές του αντιλήψεις.

Ο θάνατος ως έννοια, είναι τροφοδότης για το μελανοδοχείο σας ή ανασταλτικός παράγων;

Ο θάνατος και συγκεκριμένα μια δολοφονία ή αυτοκτονία ενός ατόμου αποτελεί κάλεσμα για τη δημιουργία μιας ολόκληρης ιστορίας στο μυαλό μου. Όπως λέει και ο ήρωας του βιβλίου μου, Πέτρος Δεληγιάννης: η αλήθεια πρέπει να βγαίνει πάντα στο φως για κάθε ψυχή που χάνεται. Συνεπώς ο θάνατος αποτελεί εναρκτήριο σημείο αναφοράς για την πλοκή ενός αστυνομικού βιβλίου.

Τι φοβάστε ως άνθρωπος και τι ως συγγραφέας;

Ως άνθρωπος φοβάμαι τη μοναξιά και ως συγγραφέας το να μην αγαπηθούν οι ήρωές μου από τους αναγνώστες. Έχω επενδύσει πολύ χρόνο και χώρο στη δημιουργία των ψυχογραφημάτων των ηρώων και θέλω οι αναγνώστες να ταυτιστούν μαζί τους, να τους νιώσουν δίπλα τους, να τους αγαπήσουν.

Η σημερινή κοινωνία θα συνεχίσει να διαβάζει  βιβλία ή θα κυριαρχήσει η προηγμένη τεχνολογία της οθόνης;

Πιστεύω πως η αξία του εντύπου βιβλίου είναι διαχρονική και αξεπέραστη και πως πάντα οι αναγνώστες θα καταφεύγουν στην αγορά ενός βιβλίου παρά της ηλεκτρονικής μορφής του σε ebook. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως έχουν μπει οι νέες τεχνολογίες για τα καλά στη ζωή μας, ωστόσο στατιστικά ο αναγνώστης επιλέγει ακόμα και θεωρώ πως θα συνεχίσει να επιλέγει το έντυπο βιβλίο.