Η νέα παράσταση του Εδεσσαϊκού θεάτρου «γκόλφω for ever»

Βασισμένο στό έργο του Ντίνου Σπυρόπουλου «γκόλφω for ever» σε διασκευή καί σκηνοθεσία Δημήτρη Σαλαμάνη

 

΄΄ΓΚΟΛΦΩ FOREVER΄΄  

ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΝΗΣ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΙΝΟΣ

Το 1893 ο Σπυρίδωνας Περεσιάδης έγραφε την Γκόλφω του ένα δραματικό ειδύλλιο που έμελε να γίνει σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια.

Έργο που αναδεικνύει την λεβεντιά της υπαίθρου σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά την τουρκική κατοχή. Η φτωχή και ορφανή Γκόλφω, μια όμορφη νεαρή βοσκοπούλα γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια ενός παλικαριού της περιοχής, του βοσκού Τάσου. Κι ενώ την πολιορκεί το αρχοντόπουλο ο Κίτσος, εκείνη αρνείται τις προτάσεις του και παραμένει πιστή στους όρκους αγάπης που έχει ανταλλάξει με τον Τάσο. Ο Τάσος δέχεται πιεστικά προξενιά για την εξαδέλφη του Κίτσου και κόρη του τσέλιγκα, Σταυρούλα. Παρά την αρχική του άμεση άρνηση, ο Τάσος τελικά δελεάζεται από τη μεγάλη προίκα της Σταυρούλας και διώχνει την Γκόλφω. Η νεαρή κοπέλα απελπίζεται, χάνει τα λογικά της και καταριέται τον Τάσο. Λίγο πριν τον γάμο τους, η παραλογισμένη πια Γκόλφω σηκώνει την κατάρα και τους εύχεται κάθε ευτυχία. Ο Τάσος κλονίζεται από το μεγαλείο του έρωτά της, αλλάζει γνώμη και τρέχει στο κατόπι της, είναι όμως αργά: Η Γκόλφω έχει φαρμακωθεί και ξεψυχά στα χέρια του. Ο Τάσος αυτοκτονεί στο πλευρό της.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση  αποφασίζει να ανεβάσει μια άλλη Γκόλφω.
Σε μια εποχή που η ταυτότητα έχει χαθεί και η συμπεριφορά πιθηκίζει με τα ξένα πρότυπα ένα έργο που ακριβώς στην εποχή του δανειζόταν από τα Ευρωπαϊκά μελοδράματα, είναι ότι πρέπει για να χρησιμοποιηθεί σας καμβάς για μια παρωδία. Το να παρωδήσεις ένα έργο θρύλο δεν είναι εύκολο πράγμα. Όμως η πρόκληση για μένα ήταν μεγάλη. Η συμπεριφορά των Ηρώων (όχι μόνο από την Γκόλφω) αλλά και από όλο το φάσμα των Βουκολικών δραμάτων στην εποχή μας νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον.

Ο δανεισμός του αγγλικού forever έχει να κάνει με την αλλοίωση της γλώσσας μας μέσα από την προσπάθεια παγκοσμιοποίησης. Ποια είναι η Γκόλφω; Μήπως η Ελλάδα; Μήπως η χαμένη μας ταυτότητα; Όλα είναι Γκόλφω. Μια ζωή προδομένη και μια ζωή ερωτευμένη με κάποιον Τάσο που την προδίδει και μετανιώνει στο τέλος;

Γκόλφω για πάντα λοιπόν. Καλή σας διασκέδαση!

Επίσημη πρεμιέρα του Εδεσσαϊκού θεάτρου την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 στην Αίθουσα Νομαρχίας Π.ε Πέλλας, Έδεσσα

 

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα κάθονται

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here