Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΟ ΧΘΕΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 23 άτομα, άτομα κάθονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Όσοι ήταν εκεί, » γεύτηκαν» έστω και για λίγο τι σημαίνει να ζεις παραδοσιακά και Σμυρνέικα , μέσα σε ένα κλίμα απόλυτα καθημερινό, αλλά και τι σημαίνει να ζεις την φρίκη και τον θάνατο και προπάντων την αγωνία για να ζήσεις.
Όλα αυτά, σε μια αναπαράσταση, που ετοίμασε ο Σύλλογος Μικρασιατων Ν.Πέλλας«Η Μπίγα«, για να τιμήσει την Μαύρη Επέτειο του Ελληνισμού, την καταστροφή της Σμύρνης και τους χιλιάδες νεκρούς που σφαγιάστηκαν απο τους Τούρκους.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται

Ο χώρος ιδανικός, πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Έδεσσα και ο κόσμος από νωρίς εκεί, για να τιμήσει με την παρουσία του το γεγονός.
Το τελετουργικό απόλυτα δεμένο με τον σεβασμό της μέρας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Επιμνημόσυνη δέηση, μια μικρή εισαγωγή από την Πρόεδρο του Συλλόγου, ένας θερμός λόγος από τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, γνωριμία με φιλέλληνες, που έκαναν οτι μπορούσαν για να σώσουν τους Έλληνες της Σμύρνης και μετά η συγκλονιστική αναπαράσταση από παιδιά του Εδεσσαικού θεάτρου, που μετέφεραν τον κόσμο στον περασμένο αιώνα, εκεί που οι κάτοικοι της Σμύρνης ήξεραν να ζουν και να αγωνιούν και να πικραίνονται γιατί έχαναν δικούς τους ανθρώπους και εγκατέλειπαν την πατρίδα που ήξεραν.

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Δημήτρης Γιάννου, εσωτερικός χώρος

Πρόσφυγες στην μητέρα Ελλάδα που τους καλοδέχτηκε και ενσωμάτωσε τις παραδόσεις, την γνώση τους για το αύριο και την θέληση τους για μια συνέχεια που θα αποκάλυπτε την δύναμη που κρύβουν μέσα τους.
Η αυλαία κλείνει, το δάκρυ κυλάει και κρύβεται στο σκοτάδι.
Η ζωή έχει άλλη μέρα για αύριο…….

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, περιλαμβάνεται ο Δημήτρης Γιάννου, άτομα στέκονται και πλήθος

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, πίνακας και εσωτερικός χώρος

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στη σκηνή και παίζει ένα μουσικό όργανο