«Καθώς oδεύει κανείς απο την πόλη της Έδεσσας προς την Αγιότοκο Θεσσαλονίκη, τον υποδέχεται πρώτα απο όλους η Παναγία η Γοργοεπήκοος που ανέβηκε ψηλά σε ένα λόφο με το »παραμυθένιο» καμπαναριό της να τον χαιρετά»!

Η Ιερά Μονή παραμένει καθημερινά ανοιχτή προς όλους τους προσκυνητές άνδρες και γυναίκες. Οι Ιερές ακολουθίες τελούνται κατά το λειτουργικό πρόγραμμα της Ι. Μητροπόλεως. Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου (Γενέσιο της Θεοτόκου), στις 1 Οκτωβρίου (Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου) και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (εορτή της Ζωοδόχου Πηγής). Κάθε Κυριακή τελείται μετά τον εσπερινό η παράκληση στην Παναγία Γοργοεπηκόο.

Η Παναγία η Γοργοεπήκοος είναι πολύ θαυματουργή, ιατρεύει διάφορες ασθένειες, χαρίζει παιδιά σε άτεκνα ζευγάρια, φανερώνει απολεσθέντα αντικείμενα, προστατεύει όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα, λυτρώνει όσους αιχμαλωτίζονται, θεραπεύει από τον πονοκέφαλο και την κόπωση, ανορθεί τους παραλύτους, χαρίζει το φως στους τυφλούς, θεραπεύει από θανατηφόρες ασθένειες, διώκει τις ακρίδες από τα χωράφια και άλλα πολλά θαυμαστά. Η Μητέρα του Κυρίου μας μεριμνά γοργά για τη σωτηρία όλων μας και αναδίδει χάρη σε όλους όσους την επικαλούνται με πίστη, ελπίδα και αγάπη.

Τον Οκτώβριο του 2013 εορτάστηκε η επέτιος των εκατών χρόνων από την ιστόριση της Ιεράς εικόνας και τόποθετήθηκε πάνω στην εικόνα μια ξύλινη επένδυση στυλβωμένη με χρυσό και πλούσια χαρακτική διακόσμηση.

Πολλά είναι τα γνωστά αλλά και άγνωστα θαύματα της Παναγίας Γοργοεπηκόου της Ιεράς μας Μονής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πιστοί προσκυνητές να συνδεθούν με το μοναστήρι, το οποίο καθημερινά δέχετε με σεβασμό και αγάπη τις δεήσεις και ικεσίες των πιστών προς την Παναγία Γοργοεπήκοο.