» Διέβη τον Ρουβίκωνα»
Ο Ιούλιος Καίσαρας πέρασε τα μισά χρόνια της ζωής του στη Ρώμη ως επιτυχημένος πολιτικός.Στην ηλικία των σαράντα χρονών αντιλήφθηκε την παρακμή της Ρωμαϊκής Συγκλήτου και αναζήτησε συμμαχίες για να αυξήσει την προσωπική του επιρροή.Το 60 π.χ. σχημάτισε με τον Γάιο Πομπήιο και τον Μάρκο Κράσσο την Α’ τριανδρία.Κάθε ένας ανέλαβε ενα μέρος της κυβέρνησης και διάφορα τμήματα του Κράτους.
Κατάκτησε την Γαλατία και την Ιβηρική μετά απο μνημειώδης μάχες,όπου η στρατηγική που εφάρμοσε διδάσκεται και σήμερα στις στρατιωτικές σχολές.
Κανείς δε χάρηκε με τις νίκες του Καίσαρα και τη δύναμη που απέκτησε.Η Σύγκλητος τον διέταξε το 49 π.χ. να επιστρέψει στη Ρώμη και να ζήσει σαν απλός πολίτης.
Ο νόμος «Imperium» επέβαλε στις ρωμαϊκές στρατιές να αφοπλιζονται με την είσοδό τους στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης.Το κρίσιμο όριο αυτο, ήταν ο ποταμός Ρουβικωνας ,κοντά στο Ρίμινι.Ένα σύνορο που διαχωριζε την Ρώμη απ την Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία -σημερινή Βόρεια Ιταλία-.
Στις 10 Μαρτίου του 49 π.χ. επικεφαλής των ένοπλων Λεγεωνων του και έχοντας την τυφλή υπακοή των στρατιωτών του ,εισέβαλε στη Ρώμη,κατέστειλε κάθε αντίδραση κι άνοιξε το δρόμο για την κατάλυση της Δημοκρατίας και τη δημιουργία Αυτοκρατορίας.
Η φράση » ο κύβος ερρίφθη» -alea jacta est-ειπώθηκε εκείνες τις στιγμές.
Η διάβαση του ποταμού Ρουβικωνα ήταν μια σημαντική πράξη,κι έμεινε συμβολικά στην καθημερινή γλώσσα των ευρωπαϊκών λαών.
Το 45 π.χ. η Ρώμη τον ανακήρυξε ισόβιο Δικτάτορα και Ύπατο για την επόμενη δεκαετία.Ενα χρονο αργότερα δολοφονήθηκε απ τον Μάρκο Ιούνιο Βρουτο .Η αντίδραση του Καίσαρα ήταν » κι εσυ τέκνον ;» -et tu fili ?-Οι ιστορικοί της εποχής (Πλούταρχος,Σουητώνιος,Απιανος ) ήταν σίγουροι οτι ήταν νόθος γυιός του .
Εν κατακλείδι ,την εποχή εκείνη η ένοπλη διάβαση του ποταμού Ρουβικωνα σήμαινε την κατάλυση της δημοκρατίας ,το πραξικόπημα και η μοναδική ποινή ήταν η εκτέλεση.
Στους μετέπειτα χρόνους σημαίνε ,το δρόμο χωρίς επιστροφή-την ανάληψη των συνεπειών της ενέργειας.
Στις μέρες μας υπάρχει σαφής καπηλεία απο ανθρώπους που οπισθοχωρουν ,διαφεύγουν της σύγκρουσης και κρύβονται,ενω διεβηκαν τον Ρουβίκωνα.
Ο Ιούλιος Καίσαρας πέρασε μια φορά τον ποταμό Ρουβικωνα και σε μια κατεύθυνση.
Ίσως περισσότερο οι συμπατριώτες μας χρήστες του όρου , να έλκυονται απ το όνομα του .
Ο Ρουβικωνας απ το αργιλωδες υπέδαφος είχε ένα κόκκινο χρώμα (rubicundus) …εξ ού και τ όνομά του Rubicon , ο κόκκινος ποταμός.