Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι και αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά τους. Αυτά τους κάνουν και να ξεχωρίζουν.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, ένα βασικό χαρακτηριστικό των έξυπνων είναι η προσαρμοστικότητα.
Η ικανότητα να μπορεί κάποιος να αλλάζει συμπεριφορά και να ενεργεί σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικούς ανθρώπους είναι ένδειξη ευφυίας.
Η προσαρμοστικότητα απαιτεί αντίληψη, γνώση, μνήμη, λογική σκέψη αλλά και γρήγορη εύρεση λύσεων σε διάφορα προβλήματα. Η ευφυΐα δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά πολλές διαφορετικές ικανότητες μαζί.

Παρ’ όλα αυτά, δεν ξέρουν τα πάντα και το παραδέχονται.
Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα όρια τους και ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν τα πάντα. Αυτό όμως, σημαίνει και ότι ξέρουν τι πραγματικά είναι.
Αντιλαμβάνονται ότι οι ικανότητές τους είναι ξεχωριστές, αλλά δεν έχουν ανάγκη να το δείξουν με υπερβολές.

Παράλληλα, οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και δεν επηρεάζονται εύκολα από τα συναισθήματά τους. 
Λειτουργεί περισσότερο η λογική, καθώς υπερισχύει το σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη λήψη των αποφάσεων.
Αυτό απέδειξε και έρευνα του Πανεπιστημίου Yale, στην οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να διαλέξουν ανάμεσα σε μια μικρή ανταμοιβή που θα έπαιρναν εκείνη τη στιγμή και σε μια μεγαλύτερη που θα έπαιρναν αργότερα. Εκείνοι που είχαν την αυτοσυγκράτηση και ήταν διατεθειμένοι να περιμένουν για να πάρουν κάτι, τα πήγαν καλύτερα και στα τεστ νοημοσύνης.

Οι άνθρωποι με μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας είναι μοναχικοί και λιγότερο κοινωνικοί.
Δεν τους προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση η γνωριμία με νέα άτομα, καθώς πολλοί νιώθουν περισσότερο δημιουργικοί, όταν είναι μόνοι τους και δεν επηρεάζονται από άλλους. 
«Τα πιο ευφυή άτομα δεν ικανοποιούνται από τη συχνή κοινωνικοποίηση με φίλους», διαπίστωσε βρετανική έρευνα. Αυτό βέβαια αλλάζει όταν συναναστρέφονται ενδιαφέροντες χαρακτήρες που ανανεώνουν το ενδιαφέρον τους και συμμετέχουν σε δημιουργικές συζητήσεις.