Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Έδεσσα, στο χωριό Νησί του Δήμου Έδεσσας  βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας της Μεσονησιώτισσας. Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγίας ονομάστηκε έτσι καθώς βρέθηκε μέσα στην λίμνη που βρίσκεται δίπλα στο χωριό.


Μέσα σε πανέμορφο τοπίο, που πραγματικά σε ηρεμεί, ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τα ίχνη παλαιοχριστιανικής βασιλικής και ερείπια βυζαντινών φάσεων του ναού.

Η μονή της «Παναγίας της Μεσονησιώτισσας» ήταν  γνωστή ήδη από το 1847,όταν εντοπίστηκε στα αρχεία της Αγιορείτικης μονής του΄Αγίου Παύλου του Ξηροποταμίτη’ ένα Χρυσόβουλο Δωρητήριο έγγραφο του 1385. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Σέρβος ηγεμόνας των Βοδενών (Έδεσσας) δωρίζει στην μονή του Αγίου Παύλου, όπου ηγούμενος είναι ο αδελφός του Αρσένιος, την μονή της «Παναγίας της Μεσονησιώτισσας» μαζί με όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία αυτής.

Στον χώρο αυτό σήμερα, υπάρχει ένας μικρός μεταβυζαντινός ναός του 18ου αιώνα με αξιόλογες τοιχογραφίες, ο ναός της «Γέννησης της Θεοτόκου» που αποδεικνύεται ότι ήταν παρεκκλήσι της Βυζαντινής μονής της «Παναγίας της Μεσονησιώτισσας».