ΜΟΛΙΣ ΕΧΕΙ ΕΚΡΑΓΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΡΙΨΕ ΑΝΑΦΩΝΕΙ:

«Θεέ μου τι κάναμε…»

6η Αυγούστου: Μαύρη επέτειος για την ανθρωπότητα

 

Το βομβαρδιστικό του θανάτου, ένα Β29 της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού, έφερε το όνομα της μητέρας του κυβερνήτη: «Enola Gay»

«Θα γράψω τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ στα φτερά σου για να πετάξεις πάνω απ’ όλο τον κόσμο»…
Έτσι έλεγε για τους χάρτινους γερανούς που έφτιαχνε στο κρεβάτι του νοσοκομείου η μικρή Σαντάκο Σαζάκι, πριν πεθάνει από λευχαιμία…
Ήταν ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που έχασαν τη ζωή τους, πολύ μετά τον βομβαρδισμό.

origami

Το 1958 παρουσιάστηκε στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα ένα άγαλμα της Σαντάκο που κρατούσε ένα γερανό. Στη βάση του αγάλματος υπάρχει μια επιγραφή που λέει: «Αυτή είναι η κραυγή μας. Αυτή είναι η προσευχή μας. Ειρήνη στον κόσμο». Κάθε χρόνο, παιδιά από όλο τον κόσμο στέλνουν χάρτινους γερανούς που τοποθετούνται στη βάση του αγάλματος ενώ η 6η Αυγούστου γιορτάζεται στην Ιαπωνία ως η ημέρα της ειρήνης στη μνήμη της Σαντάκο.

By Tomi Mäkitalo, CC BY-SA 3.0, Link

 

Αποτέλεσμα εικόνας για 6 αυγούστου
Τα θύματα του αμερικανικού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, όπως έχουν χαρακτηριστεί οι βομβαρδισμοί σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, υπολογίζονται ότι μέχρι το 1950 είχαν φτάσει τα 300.000, εξ αιτίας και της πυρηνικής ακτινοβολίας.
Για τον περισσότερο κόσμο η 6η Αυγούστου- η ημέρα της Χιροσίμα, δεν σημαίνει πια κάτι. Έχουν περάσει 74 χρόνια πια.
Η μέρα εκείνη που όλοι μας θα πρέπει να αναλογιζόμαστε τι θα ακολουθήσει από τον αενάως επαπειλούμενο πυρηνικό όλεθρο, μας κάνει ν’ ακούμε τους ήχους των πουλιών, του γάργαρου νερού και να σκεφτόμαστε ποιοι είμαστε και τι επιδιώκουμε.
Προπάντων, να θυμόμαστε τη Χιροσίμα, όχι για το παρελθόν αλλά για το μέλλον. Ώστε το τραγικό εκείνο παρελθόν της, ουδέποτε να γίνει μέλλον μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για χιροσιμα

Πριν 74 χρόνια, έπειτα από δύο πυρηνικές εκρήξεις στις 6 και 9 Αυγούστου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες, η ανθρωπότητα έμαθε να ζει με την απειλή του πυρηνικού ολοκαυτώματος.
Τα δύο μανιτάρια που ξεπήδησαν από τις εκρήξεις οι οποίες είχαν προκαλέσει θερμοκρασία 330.000 βαθμών Κελσίου και εξαφάνισαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, μοιάζουν τόσο μακρινά, ιδιαίτερα μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου.
Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, δυστυχώς, ο κόσμος όλο και λιγότερο θυμάται τα αθώα εκείνα θύματα που ωστόσο αποτέλεσαν το ακριβό τίμημα για να τερματιστεί ένας ακόμα αιματηρός πόλεμος.

Σχετική εικόνα