Ομιλία Ιορδάνη Τζαμτζή στην Ημερίδα για το ΕΣΠΑ στην Πέλλα.

«Έχουμε σχεδιασμό και θέτουμε σαφείς στόχους»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Διοικητήριο, στην Έδεσσα, η Ημερίδα με θέμα «Το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην Π.Ε. Πέλλας, καθώς και στο σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για το νέο ΕΣΠΑ, περιόδου 2021 -2027. Την ημερίδα άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της νέας περιόδου ΕΣΠΑ και τις προτεραιότητες που θέτει η Π.Ε. Πέλλας. Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Τζαμτζής δώρισε συμβολικά στον κ. Τζιτζικώστα μία γκραβούρα με το Μέγα Αλέξανδρο έφιππο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή, στην Ημερίδα για το ΕΣΠΑ.

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Έδεσσα, σε μια πολύ σημαντική συνάντηση για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει ένας πολύ βασικός πυλώνας ανάπτυξης στη χώρα μας, όπως είναι το ΕΣΠΑ, την αξιοποίησή του στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι να παρουσιάσουμε το έργο που έχει ήδη συντελεσθεί στην περιοχή και να θέσουμε τις βάσεις μιας συστηματικής και συντονισμένης συνεργασίας, προκειμένου να πετύχουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, 2021- 2027.

Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τον Περιφερειάρχη μας στον απολογισμό των πεπραγμένων της Διοίκησης της Περιφέρειας, να τονίζει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα πετύχει απορρόφηση 100% των πόρων της

περασμένης Προγραμματικής Περιόδου, μέχρι το τέλος του 2023. Ότι δηλαδή θα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει για τον τόπο και τους πολίτες, και το τελευταίο ευρώ από τους συνολικούς ευρωπαϊκούς πόρους ύψους, σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη χώρα μας είχαμε συνηθίσει κατά το παρελθόν να χάνονται ανεκμετάλλευτοι πολύτιμοι πόροι αναπτυξιακών προγραμμάτων, γιατί δεν υπήρχε ο κατάλληλος σχεδιασμός για την απορρόφησή τους ή ακόμη απουσίαζε το αληθινό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τόπου. Ως Περιφερειάρχης ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέδειξε την Κεντρική Μακεδονία σε πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα γιατί, από την πρώτη στιγμή, κατάφερε να αυξήσει την απορρόφηση του ΕΣΠΑ από το 53% που ήταν, στο 93% και τώρα κατακτά και το 100%.

Για αυτό αισθανόμαστε ενθουσιασμό και αισιοδοξία, διαπιστώνοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής συντονιστή τον Απόστολο Τζιτζικώστα, εργάζεται με σοβαρότητα και συνέπεια αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που προορίζονται για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, έχοντας ως αιχμή του δόρατος το νέο ΕΣΠΑ, στοχεύει σε έργα που θα αφήσουν ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στην περιοχή μας. Γνωρίζουμε και βιώνουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες τόπου μας και καταρτίζουμε στρατηγικό σχεδιασμό ανάλογο της δυναμικής που διαγράφεται στην περιοχή και της προοπτικής που διανοίγεται στο μέλλον.

Κύριοι άξονες των επιλογών μας είναι η οδική ασφάλεια και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας, που κατά το παρελθόν έχει πληγεί σοβαρά.

Στην Πέλλα τα τελευταία χρόνια ολοκληρώθηκαν δύο αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, δύο έργα πνοής τα οποία, με υπογραφή του Απόστολου Τζιτζικώστα, χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Το πρώτο είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση του Εδεσσαίου ποταμού, ένα έργο μακράς πνοής, που οχυρώνει την Έδεσσα στο ενδεχόμενο ακραίων βροχοπτώσεων. Ήταν ένα τεχνικά δύσκολο έργο, προϋπολογισμού 2.100.000, που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2021. Μετά και την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών έργων για τη δημιουργία αποχετευτικού συστήματος, τις δενδροφυτεύσεις και την τοποθέτηση φωτισμού, η περιοχή κατά μήκος του Εδεσσαίου, θααναβαθμιστεί λειτουργικά και αισθητικά.

Το δεύτερο, είναι το έργο στο Χείμαρρο Τόπλιτσα, για την Αντιπλημμυρική προστασία του Λουτρακίου, του Δήμου Αλμωπίας, προϋπολογισμού 2.100.000

Το έργο, που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2021, περιελάμβανε την ανακατασκευή δυο αναβαθμών από οπλισμένο σκυρόδεμα στον χείμαρρο Τόπλιτσα, καθώς και την επένδυση εκ νέου των πρανών με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια. Με την κατασκευή του έργου προστατεύεται ο Τουριστικός Προορισμός του Οικισμού Λουτρών.

Στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2014 – 2020 εντάσσονται και τα αρδευτικά έργα των ΤΟΕΒ που έχουμε δρομολογήσει

στην Πέλλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών

περιοχών και στη μετάβαση σε ένα ισχυρό και αειφόρο αγροδιατροφικό

σύστημα. Υποβλήθηκε πρόταση, που αποτιμήθηκε θετικά και αφορά 2 έργα στον ΤΟΕΒ Καρυώτισσας και 1 στο ΤΟΕΒ Κρύας Βρύσης, προϋπολογισμού, το καθένα 2 εκ. Ευρώ. Αφορούν στον εκσυγχρονισμό Αντλιοστασίων για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Κυρίες και κύριοι

Πέρασε μισός αιώνας από τη θρυλική ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Στο πρόσφατο παρελθόν η χώρα αντιμετώπισε τον ευρωσκεπτικισμό κομμάτων που προέβαλαν το ενδεχόμενο μιας αποστασιοποίησης της Ελλάδας από τη Δύση. Τελικά οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, πλην ελαχίστων, αντιμετωπίζουν σήμερα ως αυτονόητο το γεωπολιτικό προσδιορισμό της Δύσης και συνδιαμορφώνουν το σημερινό status quo. Η Ευρώπη αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Και ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι οι κοινοτικοί πόροι, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συνδράμει ουσιωδώς στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνα της χώρας. Η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ευρωπαϊκών ταμείων και η πολιτική συνοχής, έθεσαν τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Ελλάδας και της Ευρώπης και τη σύγκλιση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πιο πρόσφατο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το «Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης”, το γνωστό μας ΕΣΠΑ, από το 2007 και εντεύθεν, χρηματοδότησε πολλά από τα έργα, που οι Έλληνες πολίτες χρησιμοποιούν καθημερινά. Όσον αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ, 2021-2027, αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη της Ελλάδας, καθώς η εμπειρία του παρελθόντος εγγυάται πιο ορθολογική επένδυση των χρημάτων, με λιγότερες σχεδιαστικές στρεβλώσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Με το νέο ΕΣΠΑ ανοίγει μία νέα σελίδα στην Κεντρική Μακεδονία και στην Πέλλα, καθώς εξασφαλίζονται ακόμα περισσότεροι πόροι, συγκριτικά με το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, σε τομείς όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι μεταφορές, η κοινωνική συνοχή, η προστασία του περιβάλλοντος κτλ.

Οι πολίτες που δικαιούνται ενίσχυσης από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία είναι πολλοί, όπως και οι επιχειρήσεις (κυρίως μικρομεσαίες), δημόσιοι οργανισμοί ή οργανώσεις. Το ΕΣΠΑ, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, συμβάλει τα μέγιστα στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας.

Συμβάλει στη δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στηρίζει τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Απαιτείται λοιπόν όραμα και συνεκτικός σχεδιασμός, ώστε οι πόροι του ΕΣΠΑ να μετουσιωθούν σε ανάπτυξη και εξέλιξη, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να γυρίσει οριστικά σελίδα η χώρα και η Πέλλα, στην οποία σήμερα επικεντρωνόμαστε.

Από πλευράς μας, οραματιζόμαστε εμβληματικά έργα που αρμόζουν στην ιδιαίτερη ταυτότητα αλλά και τις πραγματικές ανάγκες της Πέλλας.

Η ΠΕ Πέλλας σε συνεργασία με την διεύθυνση Τεχνικών Εργων ΠΚΜ στοχεύει στη δημιουργία ευκολότερης πρόσβασης στον ορεινό όγκο και στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας. Οι μελέτες βελτίωσης χαρακτηριστικών Έδεσσα – Άγρα όσο και η μελέτη οδού σύνδεσης Δήμου Αλμωπίας και χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας βρίσκονται στο στάδιο της εκπόνησης. Η ΠΕ Πέλλας βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης της μελέτης ¨Μελέτη ανάπτυξης ορεινού όγκου¨ με στόχο τη δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης ανάπτυξης του έργου Πάικο – Τζένα – Βόρρας – Βέρμιο.

Το πνευματικό κέντρο Έδεσσας, σε χώρο ιδιόκτητο, θα δώσει νέες προοπτικές στην άνθηση του Πολιτισμού. Η μελέτη του κτιρίου αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2023.

Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Διοικητηρίου.

Η ΠΕ Πέλλας / ΠΚΜ είναι σε διαδικασία ωρίμανσης αντιπλημμυρικών έργων, σε όλα τα συμβάλλοντα ρέματα στην Τάφρο 66. Εκπονείται μελέτη από την ΔΤΕ ΠΚΜ με κύριο στόχο την προστασία της Πύλης της Σκύδρας, από τον Εδεσσαίο Ποταμό.

Ελπίζουμε μέσα στη προγραμματική περίοδο να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί το έργο, προϋπολογισμού 24 εκ. ευρώ, που αφορά στη βελτίωση της τάφρου 66 και τον ποταμό Λουδία.

Η οδική ασφάλεια είναι από τους πρώτους στόχους της ΠΚΜ ΠΕ Πέλλας. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και υλοποιούνται έργα της τάξης των 5 εκ. Ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσω του ΕΣΠΑ έργα με μεγαλύτερο Προϋπολογισμό.

Η αξιοποίηση της περιοχής του ΚΕΓΕ είναι πρωταρχικός μας στόχος. Ήδη είμαστε στο τέλος των διαδικασιών για παραχώρηση του χώρου για 50 χρόνια. Δράσεις όπως ο Κήπος της Πέλλας, Μελισσοκομικό Πάρκο, κλπ. θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή.

Θέτουμε σαφείς στόχους και καταρτίζουμε επιχειρησιακό πρόγραμμα, για την υλοποίηση έργων σε τομείς που θεωρούμε σημαντικούς γιατί βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα αποκομίσουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους βασικούς άξονες του νέου Περιφερειακού Προγράμματος 2021-2027. Ο Περιφερειάρχης μας, Απόστολος Τζιτζικώστας, θα μας παρουσιάσει την πρόοδο στην υλοποίηση του Προγράμματος ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ΠΕ Πέλλας και τις δράσεις που περιλαμβάνει για τις 7 Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικής Μακεδονίας το νέο ΕΣΠΑ.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.