Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005)

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

Στην ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται πως: «Στον Κόσμο: Ένας νεκρός στην άσφαλτο κάθε 24 δευτερόλεπτα.

150 νεκροί κάθε μία ώρα. 1.350.000 άνθρωποι νεκροί και πολλαπλάσιοι ανάπηροι κάθε χρόνο από τροχαίες συγκρούσεις. Πάνω από το 50% των θυμάτων είναι ευάλωτοι χρήστες: πεζοί, ποδηλάτες, δικυκλιστές. Το 93% των θυμάτων είναι πολίτες χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Κάθε δεκαετία ένα σχέδιο που αποτυχαίνει να περιορίσει τις συγκρούσεις και τους τραυματισμούς

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Αερωπός Έδεσσας με μία συμβολική κίνηση επέλεξε να τιμήσει τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων

Στη χώρα μας: Το 2021 (608 νεκροί) στην 22 η χειρότερη θέση σε αριθμό θυμάτων ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ Επί δεκαετίας στις πρώτες θέσεις σε αριθμό νεκρών και αναπήρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πιθανότητα θανάτου στο οδικό δίκτυο: τετραπλάσια από ότι στη Νορβηγία, τριπλάσια από τη Μάλτα και την Σουηδία, υπερδιπλάσια από την Ελβετία, τη Δανία και το Ην. Βασίλειο.

Η μοναδική ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030.