Πριν από μία εβδομάδα το γραφείο του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη ενημερώθηκε μέσω ανώνυμου τηλεφωνήματος για την ύπαρξη αρχαίας μαρμάρινης προτομής που απεικόνιζε ένα λιοντάρι.

Ο Γιώργος Τσούκαλης προέτρεψε τον άγνωστο πληροφοριοδότη, στα χέρια του οποίου βρισκόταν το αρχαίο αντικείμενο, να το παραδώσει είτε στο αρμόδιο τμήμα αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού είτε στο Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη ΓΑΔΑ.

Αρνούμενος, διότι δεν ήθελε να μπλέξει με γραφειοκρατικές καταστάσεις, είπε πως θα το αφήσει σε περιοχή πλησίον του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Αφού ενημερώθηκαν οι Αρχές, ο σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς και νήσων Γιώργος Τσούκαλης, συνοδευόμενος από τον στενό συνεργάτη του Γιώργο Μανίκα, αναζήτησαν την προτομή στο πάρκο γύρω από το Σ.Ε.Φ.

Κλεμμένη μαρμάρινη κεφαλή λέοντος παραδόθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, καθώς υπήρχε φόβος για το ενδεχόμενο παγίδας με εκρηκτικά, μιας και στο παρελθόν ο Γιώργος Τσούκαλης έχει δεχτεί ποικίλες απειλές από αρχαιοκάπηλους.

Την 9η Ιανουαρίου 2019 ο Γιώργος Μανίκας παρέδωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την παρέμβαση της αστυνομίας, τη μαρμάρινη κεφαλή λέοντος, για την οποία οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι μεγάλης αξίας, χρονολογούμενη από την εποχή των Ρωμαϊκών χρόνων.

 

πηγη:Zougla

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here