Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Λόγω της φονικής κακοκαιρίας, η οποία άφησε πίσω της έξι νεκρούς, η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν στη Χαλκιδική παραπέμπουν στο φονικό μπουρίνι του Ιουλίου του 1983, όταν ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου. Από την τότε κακοκαιρία είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα άνθρωποι.

Σε ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης στην περιοχή ανέφερε: «Με αυταπάρνηση οι υπηρεσίες εργάστηκαν από την πρώτη στιγμή που ειδοποιηθήκαμε για την έλευση των ακραίων καιρικών φαινομένων. 150 άτομα, 55 οχήματα της Πυροσβεστικής ήταν έξω, όπως και 40 μηχανήματα της Περιφέρειας και 100 άνθρωποι».
«Η δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες ήταν τόσο μεγάλη, που περιόρισαν στο ελάχιστο δυνατό τις ζημιές. Να πω ότι δεν υπήρξαν πλημμύρες, υπήρξαν πτώσεις δέντρων. Εάν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοουμένου, οι πολίτες πρέπει να τηλεφωνούν στο 100 ή στο 112 της Πολιτικής Προστασίας για να δίνουν οποιαδήποτε πληροφορία» πρόσθεσε.
Σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτροδότησης ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε πως: «Έπεσε ένας πυλώνας της ΔΕΗ υψηλής τάσης, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο πρώτο πόδι και μικρότερο στο δεύτερο. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εδώ, αλλά έρχεται και με δεκάδες υπαλλήλους για να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης».
Όπως είπε ο υπουργός, θα γίνει καταγραφή των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί είναι δύο Τσέχοι που βρίσκονταν σε τροχόσπιτο στη Σωζόπολη, μία 53χρονη Ρουμάνα με το 8χρονο παιδί της που καταπλακώθηκαν από στέγη εστιατορίου στα Νέα Πλάγια και ένας 39χρονος Ρώσος με το δύο ετών παιδί του που διέμεναν στο Potidea Palace, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από δέντρο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρωινή ανακοίνωση του ΟΣΕ, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Φλώρινα λόγω της κακοκαιρίας, καθώς δέντρα έχουν πέσει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Επιπλέον, λόγω προβλήματος στις υποδομές αμαξοστοιχία που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη έχει ακινητοποιηθεί στην Οινόη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here