Δημοτική Κίνηση » Κοινωνία σε Κίνηση »  

Γιατί απορείτε, κύριε Δήμαρχε;                       

«Αρχές 2012 η κυβέρνηση σκιαγραφούσε τη συγχώνευση ορισμένων ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας. Τότε, σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Έδεσσας έθετε στο δημοτικό συμβούλιο και στο Δήμαρχο κ. Γιάννου την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για την διαφύλαξη του τμήματος «marketing και διοίκησης λειτουργιών» που ήδη λειτουργούσε στην πόλη μας από το 2004. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννου δεν υπήρχε περίπτωση να φύγει στην Θεσσαλονίκη, διότι ήταν από τα τελευταία που δημιουργήθηκαν στην χώρα και ήδη είχε εδραιωθεί η λειτουργία του επί οκτώ χρόνια.

Μάταια αντιπολίτευση και τοπικός τύπος αναδείκνυαν τον κίνδυνο να χαθεί το πανεπιστήμιο και επεσήμαιναν στον κ. Γιάννου πως δεν πρέπει να ολιγωρεί αλλά να κινητοποιήσει τοπικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξάλλου πολλές από τις 45 πόλεις της χώρας με ΑΕΙ και ΤΕΙ στον πολεοδομικό τους ιστό αντιδρούσαν ήδη (Σέρρες, Χαλκίδα, Κοζάνη, Φλώρινα, Σπάρτη, Καλαμάτα, Τρίπολη) αναδεικνύοντας διαρκώς επιχειρήματα παραμονής των τμημάτων στον τόπο τους.

Ενώ λοιπόν ο χρόνος περνούσε και ο τότε υπουργός παιδείας δεχόταν πιέσεις από όλη την Ελλάδα, στην Έδεσσα ο κ. Γιάννου τηρούσε σιγήν ιχθύος. Η οριστικοποίηση της κατάργησης του τμήματος στην Έδεσσα έφεραν εν τέλει δύο συσκέψεις στο Δημαρχείο της πόλης και δύο καθόδους στο υπουργείο παιδείας. Ήταν όμως δυστυχώς πολύ αργά. Να σημειώσουμε ότι ακόμη και τότε δεν αξιοποιήθηκαν όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές αλλά αυτοί που εξυπηρετούσαν τότε τα εσωκομματικά παιγνίδια της ηγετικής ομάδας της παράταξης του κυρίου Γιάννου. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως προείχαν οι δημόσιες σχέσεις με την κυβέρνηση και τελικά δεν υπήρξε πολιτική βούληση ικανή να διατηρήσει το πανεπιστημιακό τμήμα στην Έδεσσα. Όσο για τις όποιες κινήσεις, αποδείχθηκε ότι έγιναν για τα μάτια του κόσμου και υπό την απειλή της κατακραυγής.

Χάθηκε έτσι ένα πολύ καλό πανεπιστημιακό τμήμα, το οποίο λειτούργησε επί οκτώ χρόνια σε ένα κτίριο αξίας 1.300.000€ πληρωμένο από τους δημότες. Ο Νομός Πέλλας έγινε έτσι η μόνος παραμεθόριος νομός που απώλεσε πανεπιστημιακό ίδρυμα στην χώρα. Αντιλαμβανόμαστε πως η πανεπιστημιακή διασπορά είναι εις βάρος του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος που απαιτεί η πρόοδος του φοιτητή. Όμως παραμένει εξαιρετικά άδικο τη στιγμή που 45 πόλεις στην Ελλάδα διαθέτουν πανεπιστημιακά ιδρύματα η Έδεσσα να είναι η πρώτη που το έχασε. Ο νομός μας στέλνει ετησίως εκατοντάδες φοιτητές σε άλλους νομούς. Ήταν τόσο δύσκολο να διατηρήσει έστω αυτούς τους λίγους που έρχονταν για σπουδές στον τόπο μας;

Την κύρια πολιτική ευθύνη φέρει ο κ. Γιάννου. Εφησυχασμός; πολιτική ολιγωρία; απειρία; έλλειψη συντονισμού και διεκδίκησης; μη αξιοποίηση των κατάλληλων παραγόντων; Εκ του αποτελέσματος η διοίκηση του κ. Γιάννου δεν κατάφερε να πετύχει αυτό που μπόρεσαν τόσοι δήμοι. Ερχόμενοι στο σήμερα και ενώ δημιουργούνται ήδη νέα πανεπιστημιακά τμήματα σε Κοζάνη, Πάτρα και Εύβοια, η υπάρχουσα δημοτική αρχή συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος. Η τελευταία δήλωση του κ. Γιάννου στην Εδεσσαϊκή όσον αφορά την ίδρυση του διεθνούς πανεπιστημίου αποδεικνύει το πόσο ανενημέρωτος πάνω στο θέμα παραμένει ο τελευταίος, καθώς το διεθνές πανεπιστήμιο ενώνει διοικητικά και τα πέντε ΤΕΙ πόλεων της κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία ήδη υπάρχουν και λειτουργούν αρκετές δεκαετίες!!!

Αντί λοιπόν ο κ. Γιάννου να απορεί σήμερα προς εντυπωσιασμό , θα μπορούσε να είχε φροντίσει επί θητείας του την παραμονή του πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη ή ακόμα καλύτερα θα μπορούσε να είχε διεκδικήσει τη δημιουργία και ενός νέου τμήματος. Κάτι που θα σήμαινε το διπλασιασμό των φοιτητών με όλα τα οφέλη σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο. Άλλωστε όπως εύστοχα διαπιστώνει και ο ίδιος, υποδομές υπάρχουν.

Γιατί λοιπόν απορείτε κ. Δήμαρχε;

Μήπως επειδή χάσατε μέσα από τα χέρια σας ένα πολύ καλό πανεπιστημιακό τμήμα με μοναδικό πρόγραμμα σπουδών;

Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γιάννης Τσεπκεντζής

Δημοτική Κίνηση » Κοινωνία σε Κίνηση »