Φάκελος Σινική θάλασσα. 3ο Μέρος.

Οι συμμαχίες Κίνας – ΗΠΑ και η ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων της περιοχής.

Στα δύο πρώτα μέρη του άρθρου αναλύσαμε τόσο τον Κινεζικό επεκτατισμό, όσο και τις ιστορικοδιπλωματικές ισορροπίες στην περιοχή. https://edessaikoskosmos.gr/eidisis/fakelos-siniki-thalassa-1o-meros-toy-athanasioy-dimitriadi/ και https://edessaikoskosmos.gr/eidisis/fakelos-siniki-thalassa-2o-meros-toy-athanasioy-dimitriadi/. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος θα δούμε τις συμμαχίες και τις στρατιωτικές ισορροπίες των εμπλεκόμε-νων χωρών. Στο σημείο αυτό και πριν μπούμε στο κομμάτι που αφορά τις ι-σορροπίες των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, καλό είναι να κάνουμε μια αναφορά στις συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμμαχοι ΗΠΑ. Έκτος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έπρεπε να επαναλάβουν αυτό που είχαν κάνει και στον ΒΠΠ στην περιοχή, δηλαδή να έχουν τοπικούς συμμά-χους, πράγμα που έκαναν με μια μικρή διαφορά, αντιστρέφοντας τον βασικό σύμμαχο, τότε ήταν σύμμαχος η Κίνα και εχθρός η Ιαπωνία, σήμερα είναι α-κριβώς το αντίθετο.

Νότια Κορέα. Η χώρα αυτή αν και έχει παραδοσιακή έχθρα με τους Ιάπωνες, έχθρα που γιγαντώθηκε στη περίοδο διάρκειας του ΒΠΠ, κατά την περίοδο κα-τοχής της χώρας από τους Ιάπωνες και τις γενοκτονίες που έκαναν οι τελευ-ταίοι. Όμως με την παρέμβαση των ΗΠΑ, αλλά και λόγω του ότι παραδοσιακά υπάρχει η έχθρα με τους Βορειοκορεάτες, έβαλαν στην άκρη αυτή την έχθρα, μπροστά στον κοινό και θανάσιμο εχθρό την Κίνα.

Ιαπωνία: Ότι περιγράψαμε ποιο πάνω για την Ν. Κορέα, ακριβώς τα ίδια ι-σχύουν και για τους Ιάπωνες. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι τόσο η Ιαπω-νία, όσο και η Ν. Κορέα, αποτελούν Χώρες βάσης του στρατού των ΗΠΑ, εδώ και 70 χρόνια.

Φιλιππίνες: Έχει διαταραγμένες σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της με το Πεκίνο και ο λόγος είναι η αδηφάγα επεκτατική πολιτική των «Δράκων» στη Νότια Σινική θάλασσα. Να σημειωθεί ότι μεταξύ ΗΠΑ και Φιλιππίνων, υπάρχει συμ-φωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομή, από το 1951.

Ταϊβάν: Όπως είπαμε και παραπάνω ανήκει στις Χώρες, με έντονη έχθρα προς την Κίνα και στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Φυσικά η Ταϊβάν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η Ουκρανία της Νότιας Σινικής Θάλασσα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό…!!!

Αυστραλία: Μπορεί να μην είναι κομμάτι του προβλήματος, δηλαδή να μην είναι στον στενό γεωγραφικό χώρο της Σινικής Θάλασσας, αλλά είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτή, την «ακουμπάει» θα λέγαμε. Ας μη ξεχνάμε ότι ως ένα από τα «διαμάντια του Βρετανικού στέμματος», αποτελεί έναν εκ των στενότερων

συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Περιοχή, που κάλλιστα εκτός της φυσικής εμπλοκής της, θα μπορούσε, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, να φιλοξενήσεις στο έδαφός της, στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως Χώρα γέφυρα Διοικητικής Μέριμνας, για τις συμμαχικές δυνάμεις, στην περίπτωση γενικευμένης ανάφλεξης της περιοχής.

Μαλαισία: Ως άμεσα εμπλεκόμενη Χώρα στα στενά του Μαλάκκα και φυσικά θιγόμενη τόσο από τα σχέδια ης Κίνας για τη διώρυγα του Κρα, όσο και με την επεκτατική και αναθεωρητική πολιτικών του Πεκίνου στην περιοχή της, απο-τελεί μέρος του συμμαχικού σχηματισμού των ΗΠΑ.

Τον παραπάνω σχηματισμό ή συμμαχία, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρί-σουμε ως «ΝΑΤΟ Ειρηνικού», το οποίο θα μπορούσε να συμπεριλάβει μαζί με τις προαναφερθείσες Χώρες, την Νέα Ζηλανδία, ενδεχομένως τον Καναδά, την Αγγλία, λόγω της Αυστραλίας και την Ινδία, βέβαια, κάτι τέτοιο, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι στη στρατηγική σκέψη του Νέου Δελχί, για διάφορους λόγους, παρά το γεγονός ότι είναι βαθιά ενοχλημένο από την διείσδυση των Κινέζων στα «χωράφια» της. Φυσικά στην περίπτωση που λάβει «σάρκα και οστά» το ΝΑΤΟ Ειρηνικού, η Ταϊβάν θα μείνει έξω, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που θα μείνει έξω και η Ουκρανία, δηλαδή θα παίξει τον ρόλο του «δο-λώματος», με αποκλειστικό στόχο να «τσιμπήσει» η Κίνα, με στόχο το «τεστά-ρισμα της πολεμικής της μηχανής, από την πλευρά της Εσπερίας, όπου η Κίνα θα κληθεί να αποδείξει επί του πεδίου τα όσα ισχυρίζεται για την στρατιωτική της και όχι μόνο τεχνολογία.

Σύμμαχοι Κίνας. Η Κίνα εκτός των συμμάχων της στο Σύμφωνο Συνεργασίας της Σαγκάης, έχει και τοπικούς συμμάχους, τους οποίους θα δούμε παρακάτω.

Βόρεια Κορέα: Ο πλέων ξεκάθαρος φίλος της Κίνας στην περιοχή, με ιδεολο-γική έχθρα, ελέω κομμουνισμού, προς τους Νοτιοκορεάτες, τους Αμερικανούς και ιστορική έχθρα κατά των Ιαπώνων, για τους ίδιους ακριβώς λόγους με τους ουσιαστικά ομοεθνής τους Νοτιοκορεάτες, μη ξεχνάμε ότι η Κορέα χωρίστηκε το 1953 και μέχρι τότε ήταν ένα κράτος.

Ταϊλάνδη: Για την χώρα αυτή αφιερώσαμε ιδιαίτερο κεφάλαιο στο πρώτο μέ-ρος του άρθρου, οπότε είναι γνωστοί οι λόγοι που ανήκουν στη σφαίρα επιρ-ροής του Πεκίνου.

Ινδονησία, Καμπότζη και Παπούα Νέα Γουινέα: Το «τρίγωνο» αυτό έχει οι-κονομική συνεργασία με την Κίνα και άρα ως οικονομικά εξαρτόμενα κράτη ανήκουν και αυτά με τη σειρά τους στην Κινεζική σφαίρα επιρροής.

Βιετνάμ: Δεν άφησα τυχαία τελευταία αυτή την ασιατική χώρα, ως προς τον σχολιασμό μου και αυτό για τους παρακάτω λόγους. Είναι μια Χώρα η οποία ναι μεν είναι σύμμαχος των Κινέζων, λόγω του κομμουνιστικού καθεστώτος που το κυβερνά, έχει και μια αντιπάθεια προς τους Αμερικανούς τόσο λόγους ιδεοληψίας, όσο και κυρίως αυτό, λόγω των ιστορικών γεγονότων της περίοδο

του εμφυλίου πολέμου στη Χώρα αυτή. Τα πράγματα όμως δεν σταματούν εδώ και αυτό γιατί το Βιετνάμ έχει τα προβλήματα του με την Κίνα, παρά το γεγο-νός ότι είναι σύμμαχοι. Το Πεκίνο με τις πολιτικές που ασκεί στην περιοχή, έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της κυβέρνησης του Ανόι. Βέβαια το Βιετνάμ ως μικρή Χώρα έχει την ανάγκη των Κινέζων, όντας οικονομικά εξαρ-τημένο και έτσι προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε «τεντωμένο σκοινί».

Στρατιωτικές δυνάμεις των εμπλεκόμενων στη Σινική θάλασσα.

Για να έχει ο αναγνώστης του άρθρου, μια σφαιρική άποψη για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχής, θα ήθελα να αναφερθώ στις στρατιωτικές δυνάμεις των εμπλεκόμενων Χωρών της Σινικής θάλασσας. Εδώ θα γίνει αναφορά, μόνο στις Χώρες που διαθέτουν ισχυρή στρατιωτική δομή και οι οποίες σε μια ενδε-χόμενη σύγκρουση, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρό ότι θα εμπλακούν.

Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA).

Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA), ονομάζεται το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται κάτω από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ). Ο PLA απο-τελείται από τέσσερις κλάδους: τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και το Σώμα Πυροβολικού. Τα συγκεντρωτικά νούμερα είναι εντυπωσιακά και χαοτικά. Υπάρχουν πολλά συστήματα παλαιάς τεχνο-λογίας, όμως υπάρχει ένα γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με φε-τινή έκθεση του SIPRI, δηλαδή του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ει-ρήνη, με έδρα τη Στοκχόλμη, η Κίνα διαθέτει 500 πυρηνικά όπλα, κεφαλές και βόμβες. Πάμε όμως να δούμε την στρατιωτική ισχύ της χώρας του «Κόκκινου Δράκου».

Στρατός Ξηράς.

Ο Στρατός ξηράς, με ενεργό προσωπικό 975.000 άνδρες και γυναίκες και με εφεδρεία 2.000.000, αποτελεί τον μεγαλύτερο στρατό του κόσμου. Από εκεί και πέρα διαθέτει,

Άρματα μάχης 4.700

Ελαφρά άρματα μάχης 1.250

Πυροβόλα εφόδου 1.200

ΤΟΜΑ 8.050

ΤΟΜΠ 3.600

Α/Κ αντιαρματικοί φορείς 1.125

Καταστροφείς αρμάτων 480

Α/Κ πυροβόλα 3.240

Ρ/Κ πυροβόλα 900

Α/Κ όλμοι 1.250

Συστήματα Πολλαπλών Εκτο-ξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) 3.050

Α/Α πυραυλικά συστήματα 754

Α/Κ αντιαεροπορικά πυρο-

βόλα 396

Επιθετικά Ε/Π 320

Ε/Π πολλαπλών ρόλων 208

Μεταφορικά Ε/Π 512

Πολεμικό Ναυτικό.

Το Πολεμικό Ναυτικό, διαθέτει 252.000, ενεργό προσωπικό και όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω, έχει ως δόγμα τη ναυτική κυριαρχία, γνωστό ως δόγμα των ανοιχτών θαλασσών. Αποτελείται από 5 Διοικήσεις, Υποβρυχίων, Σκαφών Επιφανείας, Παράκτιας Άμυνας, Πεζοναυτών και Διοίκηση Αεροπορίας Ναυ-τικού (Αεροπλανοφόρα). Χωρίζεται σε τρεις Στόλους: τον Στόλο της βόρειας Κινεζικής (Σινικής) θάλασσας, τον Στόλο της Ανατολικής Κινεζικής θάλασσας και τον Στόλο της Νότιας Κινεζικής θάλασσας.

Αεροπλανοφόρα 3

Ελικοπτεροφόρα 4

Σκάφη αμφίβιων επι-

χειρήσεων 12

Μεγάλα αποβατικά 32

Μεσαία αποβατικά 33

Αντιτορπιλικά 58

Φρεγάτες 54

Κορβέτες 75

ΤΠΚ 150

Κανονιοφόροι 17

Ναρκαλιευτικά 36

Σκάφη ανεφοδιασμού 19

Σκάφη υποστήριξης 232

Υποβρύχια SSBN 10 4 x Type 094 και 6 x Type 092

Υποβρύχια SSN 8 5 x Type 093 και 3 x Type 091

Συμβατικά υποβρύχια 56 15 x Type 039Α, 12 x Type 039, 12 x Kilo και 17 x Type 035

Μαχητικά Α/Φ 60 J-15 για επιχειρήσεις από αεροπλα-νοφόρο

50 J-11BH

Μεταφορικά Α/Φ 84

Α/Φ ειδικών ε επιχει-

ρήσεων 43

Εκπαιδευτικά Α/Φ 102

Ελικόπτερα 91

Πολεμική Αεροπορία.

Προσωπικό : 400.000

Οι Πτέρυγες Μάχης (ΠΜ) ανά στρατιωτική περιφέρεια είναι: Πεκίνο: 4 ΠΜ, Τσένγκντου: 2 ΠΜ, Γκουάνγκζχου: 6 ΠΜ, Τζινάν: 3 ΠΜ, Λανζχου: 3 ΠΜ, Να-ντζίνγκ: 5 ΠΜ, Σενγκγιάνγκ: 5 ΠΜ και άλλες 3 ανεξάρτητες ΠΜ αερομεταφο-ρών, οι οποίες είναι διάσπαρτες στην Κινεζική επικράτεια.

Μαχητικά 24 Su-35S

32 Su-27UBK

97 Su-30MKK/MK2

588 J-10A/B/C/S

210 J-20

280 J-16 (βλέπε SU -34)

245 J-11B/BS

289 J-7 (MiG 21)

Αναχαίτιση 50 J-8F/H

Δίωξη-Βομβαρδισμού 200 JH-7A

Στρατηγικός βομβαρδι-

σμός H-6

AEW&C 4 KJ-2000

4 KJ-200

20 KJ-500

Αναγνώριση 48 JZ-8/F

SIGINT 5 Challenger 850

Η/Π 14 Y-8

5 Y-9G/XZ

3 An-30

SIGINT/ELINT 4 Tu-154M/D

12 J-16D

ΑΦΝΣ 2 Boeing 737

3 Y-8

Εναέριος ανεφοδιασμός 3 Ilyushin II-78

15 H-6U/H-6DU

8 YY-20A

Μεταφορικά 276

Ελικόπτερα 52

SAR 15 Z-20

Εκπαιδευτικά 645

Αεράμυνα πυραυλική 200 HQ-9/9B

130 HQ-22

216 S-300PMU/U1/U2

32 S-400

Μεσαία ύψη 150 HQ-12

SHORADS 74 HQ-6

Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Ρωσία, αποτελεί τον βασικό και ισχυρότερο σύμμαχο των Κινέζων στην πε-ριοχή και έτσι δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε αυτήν. Ανώτατος Διοικητής των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι πάντα ο εκάστοτε Πρόεδρος της Χώρας και το προσωπικό έχει υποχρεωτική 12μηνη θητεία.

Όσον αφορά τη δομή και τα νούμερα των Ε. Δ. της Ρωσίας, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, έτσι τα γράφω παρακάτω είναι με κάθε επιφύλαξη.

Οι Ε. Δ. αποτελούνται από έξι κλάδους: τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυ-τικό, την Πολεμική Αεροπορία, τις Στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις (Βαλλι-στικοί και διηπειρωτικοί πύραυλοί, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές), τις Αμυντικές αεροδιαστημικές δυνάμεις, (αντιβαλλιστική άμυνα) και τις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις (Αλεξιπτωτιστές). Επίσης υπάρ-χουν ένοπλα σώματα που ανήκουν στο Υπουργείο Εσωτερικών όπως η Δυνά-μεις Μετόπισθεν, όπως τις ονομάζει η Ρωσική Ομοσπονδία (Πολιτοφύλακες – Στρατός), Ρωσικά Εσωτερικά Στρατεύματα (Στρατοχωροφυλακή) και Ομο-σπονδιακή Υπηρεσία Συνόρων. (Συνοριοφύλακες). Σύμφωνα με φετινή (2024), έκθεση του SIPRI, η Ρωσία διαθέτει 5.580 πυρηνικά όπλα, κεφαλές και βόμβες. Το δόγμα τους στηρίζεται κυρίως στη χρήση εκτεταμένου βομβαρδισμού (Συμ-βατικό και πυραυλικό πυροβολικό, αεροπορία, περιφερόμενα πυρομαχικά, drones), ηλεκτρονικού πολέμου και πληροφοριακών επιχειρήσεων το οποίο βασίζεται στις ψυχολογικές επιχειρήσεις, την προπαγάνδα κλπ.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ.

Προσωπικό: 550.000

Οι δυνάμεις κατανέμονται ως εξής: Δυτικά Στρατιωτική Περιφέρεια 6η και 20η Στρατιά, Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια 49η και 58η Στρατιά, Κεντρική Στρα-τιωτική Περιφέρεια 2η και 11η Στρατιά και Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια 5η , 29η , 35η και 36η Στρατιά.

Πολεμικό Ναυτικό.

Προσωπικό: 160.000 και κατανέμετε στη Ρωσική επικράτεια ως εξής:

Βόρειος Στόλος. Έδρα Σεβερομορσκ, υπάγεται στη Δυτική Στρατιωτική Περι-φέρεια με 4 Αεροπορικές Βάσεις. Στόλος Βαλτικής. Έδρα Καλίνιγκραντ, υπά-γεται στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια με 4 Αεροπορικές Βάσεις. Στόλος Μαύρης Θάλασσας. Έδρα Σεβαστούπολη, υπάγεται στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια με 3 Αεροπορικές Βάσεις. Στόλος Ειρηνικού. Έδρα Βλαδιβοστόκ, υπάγεται στην Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια με 4 Αεροπορικές Βάσεις. Και τέλος ο Στολίσκος Κασπίας, με έδρα το Αστραχάν και υπάγεται στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, χωρίς αεροπορική βάση.

Όπως φάνηκε και από τις επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία δεν δια-θέτει αξιόλογο ναυτικό, πλην των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων.

Το μοναδικό αεροπλανοφόρο που έχει, παλαιάς τεχνολογίας, το «Ναύαρχος Κουσνέτσοβ», καταστράφηκε μερικώς από πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο κατά τη διάρκεια συντήρησης του το 2019 και βρίσκεται από τότε σε κάποιο ναυπη-γείο για επισκευή. Υπάρχουν σκέψεις για κατασκευή νέου κάποια στιγμή στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό, θα αναφερθώ μόνο στον υποβρύχιο στόλο που είναι και η μεγαλύτερη απειλή. Η Ρωσική Ομοσπονδία διαθέτει 16 πυρηνοκίνητα υ-ποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, κλάσης SSBN, 10 πυρηνοκίνητα πυραύλων cruise, κλάσης SSGN, 14 πυρηνοκίνητα υποβρύχια κρούσης νηοπομπών, 36 συμβατικά υποβρύχια. Πέρα των παραπάνω αριθμών προγραμματίζεται η ναυπήγηση επιπλέον Υ/Β ειδικά των δύο πρώτων κατηγοριών.

Πολεμική ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ (VVS)

Εδώ οι πληροφορίες είναι ακόμα πιο δύσκολο, να είναι ακριβεί τόσο για το γεγονός ότι, μετά από δύο χρόνια πολέμου με την Ουκρανία, δεν μπορούμε να ξέρουμε τις απώλειες της Ρωσίας, όσο και γιατί η δομή της Ρωσικής Π. Α. είναι τέτοια που έχει διάσπαρτους τους σχηματισμούς της σε όλη την αχανή επικρά-τεια της, σε τέτοιο βαθμό που 1. Η πληροφορία γύρω από αυτό τον τομέα είναι πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση και 2. Η Ρωσική Π. Α. έχει το δόγμα της μη μετα-φοράς δυνάμεων, από μία Στρατιωτική Περιφέρεια σε μια άλλη, υπό τον φόβο της αποδυνάμωσης. Για τον λόγο αυτό η παρακάτω παρουσίαση των αεροπο-ρικών δυνάμεων της «Κόκκινης Αρκούδας», γίνεται με επιφύλαξη.

Προσωπικό: 180.000. Λόγω της πολυτυπίας, του μεγάλου αριθμού και της επι-χειρησιακής χρήσεις τους, έχω αλλάξει τον τρόπο παρουσίασης, για να γίνει η παρουσίαση χωρίς να μπερδευτεί ο αναγνωστείς.

ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΡΟΛΩΝ

MIG-29 ΕΣΣΔ/ΡΩΣΙΑ 87-253

MIG-31 ΕΣΣΔ 129274

MIG-35 ΡΩΣΙΑ 6

SU-27 ΕΣΣΔ/ΡΩΣΙΑ 101-403

SU-30 ΡΩΣΙΑ 110+

SU-34 ΡΩΣΙΑ 163+

SU-35 ΡΩΣΙΑ 118+

SU-57 ΡΩΣΙΑ 25+

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

SU-24 ΕΣΣΔ 273

SU-25 ΕΣΣΔ 192

ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΑ

ANTONOV An-12 ΕΣΣΔ 104

An-22 ΕΣΣΔ 11

An-26 ΕΣΣΔ 190

An-72 ΕΣΣΔ 39

An-124 ΕΣΣΔ 26

An-140 ΟΥΚΡΑΝΙΑ (2002) 5

An-148 ΟΥΚΡΑΝΙΑ (2009) 15

Ilyushin IL-18 ΕΣΣΔ 3

IL-62 ΕΣΣΔ 11

IL-76 ΕΣΣΔ 120

Tupolev TU-134 ΕΣΣΔ 147

TU-154 ΕΣΣΔ 20

Let L-410 Turbolet Τσεχοσλοβακία (1970) 107

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ

TU-22Μ ΕΣΣΔ 58

TU-95 ΕΣΣΔ 47

TU-160 ΕΣΣΔ/ΡΩΣΙΑ 15

ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕ-

ΜΟΥ

An-30 ΕΣΣΔ 15

Bariev A-50 ΕΣΣΔ 14

IL-20/22 ΕΣΣΔ 24

IL-78 ΕΣΣΔ 20

IL-80 ΕΣΣΔ 3

TU-214 ΡΩΣΙΑ 6

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

KAMOV Ka-27 ΕΣΣΔ 6

Ka-52 ΡΩΣΙΑ 137

Ka-226 ΡΩΣΙΑ 36

KAZAN ANSAT ΡΩΣΙΑ 50

Mil MI 2 ΠΟΛΩΝΙΑ (1965) 43

Mil MI 17 ΕΣΣΔ/ΡΩΣΙΑ 788

Mil MI 24 ΕΣΣΔ/ΡΩΣΙΑ 328

Mil MI 26 ΕΣΣΔ/ΡΩΣΙΑ 44

Mil MI 28 ΡΩΣΙΑ 112

Mil MI 38 ΡΩΣΙΑ 2

EUROCOPTER

AS350/355 ΓΑΛΛΙΑ 5

Βορειά Κορέα.

Εδώ τα πράγματα είναι και πάλι συγκεχυμένα και αυτό γιατί η Βόρειά Κορέα από τη φύση της είναι ένα στρατοκρατούμενο κράτος ή καλύτερα ένα κράτος στρατόπεδο και αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είναι σε κατά-σταση μόνιμης επιστράτευσης και υπηρεσίας!!!

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Προσωπικό : 950.000

Εφεδρεία : 420.000

Άρματα Μάχης 5.545 Ρωσικής και κινέζικής προέλευσης ή αντίγραφα αυτών που κατασκευάζονται τοπικά. Το πιο σύγ-χρονο είναι ένα αντίγραφο του Τ-72 με πυρο-βόλο 125 χλστ. Χρησιμοποιεί 7 διαφορετικούς τύ-πους πυρομαχικών.

ΤΟΜΑ 2.500 Ρωσικής προέλευσης. 10 διαφορετικοί τύποι τρο-χοφόρων και ερπυστριοφόρων.

Πυροβολικό 10.000 Κυρίως παλαιά ρωσικά συστήματα.

ΠΕΠ 5.500 12 διαφορετικοί τύποι

ΒΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ

Τύπος Βεληνεκές (χλμ.)

Hwasong – 5 330

Hwasong – 6 550 – 700

Hwasong – 7 1.300 – 1.600

Hwasong – 9 1.000

Hwasong – 10 2.500 – 4.000

Hwasong – 11

Hwasong – 12 5.000 – 6.000

Hwasong – 14 6.700 – 10.000

Hwasong – 15 13.000

Hwasong – 17 15.000

Pukguksong – 1

Pukguksong – 2

KN – 23 700

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (2024) του SIPRI, η Β. Κορέα διαθέτει 50 πυ-ρηνικές κεφαλές.

ΝΑΥΤΙΚΟ

Προσωπικό : 60.000

Εφεδρεία : 45.000

Φρεγάτες 2 Najin Παλιές. Ναυπήγηση 1971-79

Κορβέτες 8

Πλοία ναρκαλιείας 30

ΤΠΚ 124

Περιπολικά 50

Hovercraft 140

Υποβρύχια 20 Romeo

Υποβρύχια «νάνοι» 70 Πολύ μικρά. Δύο τύποι 275 τον. και 125 τον. αντίστοιχα. Για να καταλάβεις τα δικά μας είναι από 1100 έως 1400 τον.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Εδώ οι αριθμοί είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικοί και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσα είναι επιχειρησιακά.

Προσωπικό : 110.000

Εφεδρεία : 95.000

Μαχητικά 35 MIG-29

26 MIG-21

56 MIG-23

106 Shenyang F-5

97 Shenyang J-6

120 Chengdu J-7

Βομβαρδιστικά 18 Sukhoi Su-7

80 H-5

Επιθετικά 38 Su-25

Επιθετικά ελικόπτερα 20 Mi-24

Μεταφορικά ελικόπτερα 4 Mi-26

Ελικόπτερα γενικής χρή-

σης 41 Mil Mi-8

84 MD 500 Αμερικανικά. Αποκτήθη-καν με πλάγιο τρόπο.

48 PZL Mi-2

ASW/SAR 8 Mi-14

Εκπαιδευτικά Α/Φ 135 F-5 (MIG-17)

30 FT-2 (MIG-15)

4 MIG-15

Ιαπωνικές Ένοπλές Δυνάμεις.

Οι Ένοπλές Δυνάμεις της Ιαπωνίας, ιδρύθηκαν ως Δυνάμεις Αυτοάμυνας το 1954, λόγω της ήττας και της συνθηκολόγησης του Β’ΠΠ. Ονομάζονται JSDF (Japan Self Defence Forces). Διαθέτει τρεις κλάδους, Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία. Πιο αναπτυγμένοι είναι το Ναυτικό και η Αεροπορία. Εδώ α-ξίζει να πούμε και κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο δείχνει το που βαδίζουν οι καταστάσεις στην περιοχή του ενδιαφέροντος μας. σύμφωνα με εκθέσεις δια-φόρων ινστιτούτων που ασχολούνται με την άμυνα, τη διπλωματία και την α-σφάλεια, η Ιαπωνικές Ένοπλές Δυνάμεις, έχουν εκπονήσει και εκτελούν ένα γι-γαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Σύμφωνα λοιπόν με το Military Strength Ranking, δηλαδή την παγκόσμια Κατάταξη Στρατιωτικής Δύναμης, η Ιαπωνία, από το 2021, έχει κάνει μεγάλο άλμα στις εξοπλιστικές της δαπάνες και θα ανα-φέρω χαρακτηριστικά το εξής. Η Ιαπωνία το 2021 ήταν 53η σε εξοπλιστικές δα-πάνες, το 2022, εκτοξεύτηκε στην 3η θέση!!! και το 2023, έπεσε στην 7η. να ση-μειώσω δε, ότι οι συγκεκριμένες εκθέσεις συντάσσονται στις αρχές το επόμενου έτους και αφορούν το προηγούμενο, για τον λόγο αυτό δεν γνωρίζουμε τι συμ-βαίνει φέτος.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ.

Προσωπικό: 150.700

Άρματα μάχης 551

ΤΟΜΑ 122

ΤΟΜΠ 738

ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

ΠΥΡΟΒΟΛΑ των 155χιλ. 150

Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυ-

ραύλων

Ρ/Κ (Ρουκετοβόλα) των

155χιλ 480

MLRS 54

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ 60

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ Ε/Π ΔΙΑΦΟ-

ΡΩΝ ΤΥΠΩΝ 250

Α/Φ (αεροσκάφη της αερο-

πορίας στρατού). 22

ΝΑΥΤΙΚΟ

Τα αεροπλανοφόρα του Ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικό καθελκύστηκαν στις αρχές του 2024 και είναι τα πρώτα που καθελκεί η Ιαπωνία, μετά τον ΒΠΠ. Να σημειώσουμε δε, ότι η Ιαπωνία δεν ναυπήγησε νέα σκάφη ως αεροπλανοφόρα, αλλά προχώρησε σε μια παλιά της τεχνική, αυτή της μετατροπής αντιτορπιλι-κών σε αεροπλανοφόρα, μια τεχνική η οποία έχει τις ρίζες τις στον ΒΠΠ και αποδίδει γρήγορα προς χρήση τέτοιου είδους μεγάλες μονάδες. Αυτό από μόνο του λέει κάτι!!!

Προσωπικό: 50.800

Υποβρύχια 24

Αεροπλανοφόρα 2

Ελικοπτεροφόρα 2

Αμφίβιων επιχειρήσεων 3

Αποβατικά 14

Αντιτορπιλικά 36

Φρεγάτες κλάσης Mogami (οι +2, είναι υπό ναυ-

πήγηση) * 10+2

Ναρκαλιευτικά 22

Σκάφη Ταχείας Ανάπτυξης και Επέμβασης 33

Ελικόπτερα Ναυτικής Συνεργασίας

Ελικόπτερα Ναυτικής Συνεργασίας, Ανθυποβρυ-

χιακά 95

Λοιπά αεροσκάφη 59

Μαχητικά Αεροσκάφη για τα αεροπλανοφόρα τύ-

που F-35B 42

* Η Ιαπωνία, μετά την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των 12 πρώτων φρεγατών κλάσης Mogami σκοπεύει να επεκτείνει την παραγγελία της, για άλλες 12 φρε-γάτες αυτού του τύπου.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Πέρα από τα καθήκοντά της είναι υπεύθυνη για το διάστημα, τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο και τον κυβερνοπόλεμο.

Προσωπικό: 50.000

ΜΑΧΗΤΙΚΑ

F-15J 199

Mitsubishi F-2 A/B (Είναι αντίγραφο του F-

16) 86

F-35Α Lightning II 36

Έγκαιρης προειδοποίησης (Ιπτάμενα Ραντάρ) 20

Ηλεκτρονικού Πολέμου 1

Εναέριου Ανεφοδιασμού 10

Μεταγωγικά 21

Εκπαιδευτικά 72

Αντιαεροπορικά – Αντιβαλλιστικά, Συστοι-

χίες Patriot 10

Ένοπλες Δυνάμεις Ταϊβάν.

Όπως είχαμε πει και στο κεφάλαιο των σχέσεων της Κίνας με την Ταϊβάν, μέχρι τη δεκαετία του 1970 η αποστολή των ΕΔ της Ταϊβάν ήταν η ανάκτηση της η-πειρωτικής Κίνας από την ελεγχόμενη από τους κουμουνιστές Λαϊκή Δημοκρα-τία της Κίνας (ΛΔΚ). Σήμερα η κύρια αποστολή τους είναι η άμυνα των νησιών που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Ταϊβάν. Κύριος εχθρός θεωρείται ο Λαϊ-κός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) της Κίνας. Οι ΕΔ αποτελούνται από τον Στρατό, το Ναυτικό (συμπεριλαμβανομένου του Σώματος Πεζοναυτών), την Αεροπορία και τη Στρατιωτική Αστυνομία.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ – ROCA (Republic of China Army)

Άρματα Μάχης 200 M60A3 TTS

108 M1A2T Abrams Υπό παράδοση

450 CM-11

100 CM-12 Υπό απόσυρση

ΤΟΜΑ 662 CM-32/33/34 Τροχοφόρα

ΤΟΜΠ 225 CM-21

650 M113 A1/A2

150 LVT H6 Αμφίβια

90 AAV-7A1 Αμφίβια ΤΟΜΑ

300 V-1505 Commando

Α/Κ Πυροβόλα 225 Μ109 155 χλστ.

100 Μ108 105 χλστ.

48 Μ44Τ 155 χλστ.

70 Μ110 203 χλστ.

ΠΕΠ 11 M142 HIMARS Υπό παραγγελία

43 RT/LT-2000

120 Kung Feng VI

Ελικόπτερα 29 AH-64H Guardian

67 AH-1W

37 OH-58D

8 CH-47SD

30 UH-60M

20 Bell 206 Εκπαιδευτικά

ΝΑΥΤΙΚΟ – ROCN (Republic of China Navy)

Υποβρύχια 4 Hai Shih/Hai Lung

Αντιτορπιλικά 4 Kee Lung Πρώην αμερικα-νικά Kidd

Φρεγάτες 6 Chi Yang Πρώην Knox

10 Cheng Kun O.H.Perry

6 Kang Ding La Fayette

Κορβέτες 12 Tuo Chiang

ΤΠΚ 6 Ching Chiang

Ναρκοθηρικά 6

Ναρκαλιευτικά 1

Σκάφη αμφίβιων επχσεων 8

ΠΓΥ 4

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ – ROCAF (Republic of China Air Force)

Μαχητικά 114 F-16V Αναβαθμισμένα F-16A

26 F-16B Διθέσια. Υπό αναβάθ-μιση σε Viper

76 F-16V Νέα. Υπό παραγγελία

45 Mirage 2000-5EI

9 Mirage 2000-5DI Διθέσια

103 F-CK-1C

26 F-CK-1D Διθέσια

27 F-5E/RF-5E

35 F-5F Υπό απόσυρση

AEW&C 6 E-2K

ΑΦΝΣ 12 P-3C

Μεταφορικά 20 C-130H

3 Fokker 50 VIP

1 Boeing 737 VIP

2 Beech 1900

Ελικόπτερα 14 S-70C-1A/M

3 EC225

Εκπαιδευτικά 27 AIDC T-5 Υπό παραγγελία 66

47 AIDC T-3

34 T-34 Mentor

Νοτιοκορεατικές Ένοπλές Δυνάμεις.

Η Νότια Κορέα διαθέτει ένα σύνολο αμυντικών βιομηχανιών από τα καλύτερα στον κόσμο, με αρκετές μάλιστα εξαγωγές. Πολύ ισχυρά ναυπηγεία τόσο για εμπορικά όσο και για πολεμικά πλοία. Μεγάλες εξαγωγικές επιτυχίες της βιο-μηχανίας είναι το εκπαιδευτικό/ελαφρύ μαχητικό FA-50, τα άρματα μάχης Κ1 (πάνω σε αυτό βασίστηκε το Τουρκικό Altay) και Κ2, to TOMA K21, το Α/Κ πυροβόλο Κ9 (πάνω σε αυτό βασίστηκε το Firtina), το ΠΕΠ Κ239 κ.α. Η Τουρ-κία συνεργάζεται με την κορεατική αμυντική βιομηχανία τις τελευταίες 2 δε-καετίες. Σημαντικές αγορές κορεατικών συστημάτων έχουν κάνει η Πολωνία και η Αυστραλία.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ – ROKA (Republic of Korean Army)

Προσωπικό : 365.00

Άρματα Μάχης 1.027 K1/K1E1

484 K1A1/2

260 K2 Black Panther Υπό παραγγελία 150

680 M48

35 T-80U/T-80UK

ΤΟΜΑ 466 K21 Εκκρεμούν ακόμη 120 έως το 2027

33 BMP-3F Αμφίβια

37 BMP-3Μ

ΤΟΜΠ 1.700 Κ200/Α1

100 Κ806 (6×6) Τροχοφόρα

100 K808 (8×8) Τροχοφόρα

Ρ/Κ Πυροβόλα 1.988 Μ2/Μ2Α1/Μ3/ Μ101 105 χλστ.

988 Μ114 155 χλστ.

860 ΚΗ179 155 χλστ.

Α/Κ Πυροβόλα 1.040 Κ55/Κ55Α1 Αντίγραφο του Μ109 155 χλστ.

1.200 Κ9/Α1 Thunder 155 χλστ.

859 K105A1 105 χλστ.

ΠΕΠ 156 Κ30/Κ33

58 MLRS 221 ATACMS

367 K239

Αντιαεροπορικά 200 K263A1 20 χλστ.

170 K30 Biho 30 χλστ.

120 K-SAM Crotale NG

Ελικόπτερα 75 AH-1F/S Αποσύρονται

36 AH-64E

200 KAI LAH Υπό παράδοση

257 MD-500 TOW

220 KUH-1 Μεταφορικά

32 CH-47D/ CH-47DLR Μεταφορικά

18 CH-47F Μεταφορικά

100 UH-60P Μεταφορικά

UAV IAI Searcher/ Heron-1

Elbit Skylark

ΝΑΥΤΙΚΟ – ROKN (Republic of Korean Navy)

Προσωπικό : 70.000

Υποβρύχια 21 KSS-III/SS-II/SS-1

Ελικοπτεροφόρα 2 Dokdo

Αντιτορπιλικά 3 Sejong 10.600 τον.

6 Chungmugong Yi Sunshin 5.520 τον.

3 Kwanggaeto 3.900 τον.

Φρεγάτες 6 Chungnam Υπό παραγγελία

8 Daegu

2 Ulsan

Κορβέτες 5 Pohang

ΤΠΚ 18 Yoon Youngle

16 Chamsuri (PKMR 211)

Περιπολικά 35 Chamsuri (PKM 268)

Αποβατικά 15

Ναρκαλιευτικά 13

ΠΓΥ 20

Αεροσκάφη 8 P-3CK

8 P-3C

Ελικόπτερα 8 AW159 Ανθυποβρυχιακά

12 Super Lynx Mk.99A Ανθυποβρυχιακά

11 Lynx Mk.99 Ανθυποβρυχιακά

8 UH-60P Μεταφορικά

8 UH-1H Μεταφορικά

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ – ROKAF (Republic of Korean Air Force)

Προσωπικό : 65.000

Μαχητικά 39 F-35A 20 υπό παραγγε-λία

59 F-15K

118 KF-16C/U

49 KF-16D/U

60 FA-50 Figjting Eagle

80 F-5E

AEW&C 6 E-737

EW/ELINT 2 Dassault Falkon 2000 2 ακόμη υπό πα-ραγγελία

SIGINT 8 Hawker 800

Εναέριου ανεφοδιασμού 4 KC-330 υπό παραγγελία

Μεταφορικά 3 C-390

4 C-130J

12 C-130H

18 CASA CN-235

Ελικόπτερα 3 AS332 Super Puma

3 Bell 412

9 HH-47D

7 Ka-32

17 HH-60P

Εκπαιδευτικά 22 TA-50 Ελαφρύ εκπαι-δευτικό LIFT

72 Τ-50

103 ΚΤ-1/ΚΑ-1 Ελικοφόρα

23 ΚΤ-100

UAV 4 RQ-4 Global Hawk

Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ – AA (Australian Army)

Προσωπικό : 28.500

Εφεδρεία : 16.000

Άρματα Μάχης 59 Μ1Α1 ΑΙΜ SA

75 M1A2 SEPv3 Υπό παραγγελία

ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ 257 ASLAV Αποσύρονται στα-διακά

70 Boxer CRV Εκκρεμεί η παρά-δοση 141

403 M113 AS3/S4

129 AS21 Redback Υπό παραγγελία ٭

Οχήματα αναγνώρι-

σης 1.052 Bushmaster PMV

Πυροβολικό 42 Μ777 Π/Κ των 155χλστ.

Αντιαεροπορικά 30 RBS-70 Κατηγορία SHOR-ADS, Βεληνεκές 6 λχμ.

Ελικόπτερα 22 Tiger ARH Αποσύρονται

29 AH-64H Guard-ian Παραδόσεις από το 2025

5 AW139

14 CH-47F

15 EC135T2+

UAV 10 RQ-7B

RQ-12A

PD-100

٭Πρόκειται για το κορεάτικο Κ-21 που θα κατασκευαστεί στην Αυστραλία με τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Μ113.

ΝΑΥΤΙΚΟ – RAN (Royal Australian Navy)

Προσωπικό : 14.700

Εφεδρεία : 4.500

Υποβρύχια 6 Collins

Ελικοπτεροφόρα 2 Camberra

Αντιτορπιλικά 3 Hobart

Φρεγάτες 6 Anzac ٭

Περιπολικά 4 Armidale

Ναρκοθηρευτικά 4 Huon

Αμφίβιων επχσεων 1 Bay

ΠΓΥ 2 Supply

Ελικόπτερα 8 MR-60R Ανθυποβρυχιακά

12 MR-60R Μεταφορικά

٭ Αρχικά 8. Δύο παροπλίστηκαν φέτος. Πρόκειται για φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ 200 σαν τις δικές μας (φυσικά με άλλα συστήματα, μόνο το σκαρί είναι ίδιο). Δύο παρόμοιες φρεγάτες έχει και η Νέα Ζηλανδία.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ – RAAF (Royal Australian Air Force)

Προσωπικό : 14.300

Εφεδρεία : 5.500

Μαχητικά 24 F/A-18E/F

72 F-35A

AEW&C 6 E-7 Wedgetall

Η/Π, SEAD 12 EA-18G

SIGINT/ELINT MC-55A

ΑΦΝΣ 12 P-8 Poseidon

Εναέριου ανεφοδιασμού 6 KC-30A

Μεταφορικά 8 C-17

10 C-27J Spartan

2 Boeing 737BBJ VIP

3 Dassault Falcon 7X VIP

12 C-130J-30

Εκπαιδευτικά 33 Hawk 127

UAV 9 MQ-28 Ghost Bat Συνοδευτικά των F-35

Ένοπλες Δύναμης Νέας Ζηλανδίας.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ – NZA (New Zealand Army)

Προσωπικό : 4.300

Εφεδρεία : 2.000

ΤΟΜΠ 783 NZLAV

Οχήματα αναγνώρι-

σης 23 Bushmaster MRAP

Πυροβολικό 24 L119 light gun 105χλστ.

24 Javelin 290 πύραυλοι

ΝΑΥΤΙΚΟ – RNΝΖ (Royal Navy New Zealand)

Προσωπικό : 2.000

Εφεδρεία : 800

Φρεγάτες 2 Anzac

Περιπολικά 2 Protector

1 Lake

ΠΓΥ 1 HMNZS Aotea-roa

MRV 1 HMNZS Canter-bury

Υδρογραφικό 1 HMNZS Mana-wanui

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ – RNZAF (Royal New Zealand Air Force)

Προσωπικό : 2.400

Εφεδρεία : 420

ΑΦΝΣ 4 P-8 Poseidon

Μεταφορικά 3 C-130H

5 C-130J-30 Υπό παραγγελία

2 Boeing 757

Εκπαιδευτικά 11 Τ-6C

4 Super King Air 350

Ελικόπτερα 8 NH90

9 SH-2G Για το Ναυτικό

5 AW109 Γενικής χρήσης

Στρατιωτικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Σινικής Θάλασσας. Βάσεις επί Ιαπωνικού εδάφους.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο έδαφος της Ιαπωνίας, έχουν αδιάλη-πτη παρουσία, από το 1945, δηλαδή από τη λήξη του ΒΠΠ και την συνθηκολό-γηση της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας, μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με το αμερι-κανικό Υπουργείο Άμυνας, το Αμερικανικό εκστρατευτικό σώμα ονομάζεται UNITED STATES FORCES JΑΠΑΝ (USFJ), δηλαδή, Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, Ιαπωνίας. Οι δυνάμεις αυτές, από την ίδρυσή τους και μέχρι σή-μερα, έχουν ως στόχο την αμυντική διασφάλιση της Ιαπωνικής επικράτειας και είναι απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεωρητική δύναμη απειλήσει την ειρήνη, στην περιοχή. Η συνεχής παρουσία των ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, θέτουν τα θεμέλια της διατήρησης των κανόνων του ελεύθερου εμπο-ρίου, της ελεύθερης οικονομίας και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των χωρών της ευρύτερης περιοχή του Ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού. Διαβάζο-ντας κάποιος αυτά που λέει το Υπ. Αμ. των ΗΠΑ, καταλαβαίνει ότι όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση, φωτογραφίζοντας το Πεκίνο και τα αναθεωρη-τικά σχέδια του, από την Ταϊλάνδη και τη διώρυγα του Κρα, μέχρι την ανατο-λική Σινική θάλασσα και τις ακτές τις Ιαπωνίας. Μια αντίθεση, που πολύ εύ-κολα μπορεί να μετατραπεί σε ένταση και δυνητικά σε ανάφλεξη, εάν κάποια από τις δύο πλευρές θελήσει να φτάσει στα άκρα με σκοπό να «λύσει» μια για πάντα τον γόρδιο δεσμό.

Στο σημείο αυτό ας πάμε να δούμε τις Αμερικάνικες ένοπλές δυνάμεις που ε-δρεύουν στην περιοχή. Στην Ιαπωνία υπάρχουν 85 βάσεις και εγκαταστάσεις των Αμερικανών. Η μόνη Χώρα με μεγαλύτερο αριθμό, αμερικανικών βάσεων, είναι η Γερμανία με 87. Συνολικά βρίσκονται εκεί 54.000 άτομα, εκ των οποίων 18.000 πεζοναύτες. Ο μεγαλύτερος αριθμός πεζοναυτών εκτός ΗΠΑ. Το 70% όλου του προσωπικού εδρεύει στη βάση της Οκινάουα. Υπεύθυνη Διοίκηση εί-ναι η U.S. Indo-Pacific Command (U.S.INDO.PA.COM), η οποία έχει υπό την διοίκησή της το πρώτο Σώμα Στρατού και το Τρίτο Σώμα Πεζοναυτών. Στην περιοχή δραστηριοποιείται ο 7ος αμερικανικός στόλος και η 5η αμερικανική αεροπορική δύναμη.

Ι Σώμα Στρατού.

Το Πρώτο Σώμα Στρατού, έχει έδρα την Οκινάουα και είναι επιφορτισμένο με την ενεργή αστυνόμευση της Ιαπωνικής επικράτειας, τις συνεκπαιδεύσεις με τον Ιαπωνικό αυτοκρατορικό Στρατό και την αστυνομία, αλλά και με θέματα που αφορούν τη διοικητική μέριμνα του συνόλου των Αμερικανικών Δυνά-μεων, που επιχειρούν στην περιοχή της Ιαπωνίας και της Σινικής θάλασσας, που έχει να κάνει από την σίτιση, την ένδυση και τη διαμονή, μέχρι τη κατα-σκευή και συντήρησης των αμερικανικών βάσεων.

ΙΙΙ Σώμα Πεζοναυτών.

Το τρίτο Σώμα Πεζοναυτών τελεί υπό τη διοίκηση Αμερικάνικων Πεζοναυτι-κών Δυνάμεων Ειρηνικού, έχει έδρα το Camp Courtney, της Οκινάουα και η κύρια ζώνη ευθύνης του είναι η φρουρά της Οκινάουα και το Νότιο Χόν Σου,

το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιαπωνικού συμπλέγματος και είναι το κεντρικό νησί. Μέσα στα καθήκοντα των πεζοναυτών, είναι η παροχή ασφάλειας, μέσο επίβλεψης, των Αμερικάνικων εγκαταστάσεων, τόσο στην Ια-πωνία, όσο και στην Κορεατική χερσόνησο, στο έδαφος της Νοτίου Κορέας. Ε-πίσης είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση των πόρων, ανάπτυξη του στρατη-γικού σχεδιασμού και την επίβλεψη του επιπέδου ασφάλεια, της ζώνης ευθύνης του.

Ναυτικές Δυνάμεις Ιαπωνίας.

Στην περιοχή της σινικής Θάλασσας επιχειρεί ο 7ος Αμερικανικός στόλος. Σύμ-φωνα με τη Ναυτική διοίκηση Ειρηνικού και φυσικά από αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 9 Δεκεμβρίου του 2024, στην ευρύτερη περιοχή της Ιαπωνίας ο 7ος Αμερικανικός Στόλος, δηλώνει την πα-ρουσία του με το αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz, USS George Washington CVN-73, το οποίο ελλιμενίζετε μόνιμα στο λιμάνι Commander, Fleet Activities Yokosuka. Το USS George Washington έχει πλήρωμα 6012, για την άμυνά του φέρει δύο Mk 57 Mod, 13 Sea Sparrow, 2 × RIM-116 Rolling Airframe Missile 3 × Phalanx CIWS. Επίσης φέρει 90 αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, με «ειδικό-τητα» τον ηλεκτρονικό πόλεμο F/A-18E/F Super Hornet και φυσικά διαθέτει σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου.

Το αμφίβιο πολεμικό πλοίο USS America, LHA-6 βρίσκεται στο λιμάνι στο Sasebo της Ιαπωνίας, το οποίο βρίσκεται στο νομό Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Η αποστολή του είναι να ενεργεί ως η ναυαρχίδα, μεταφέροντας μια εκστρατευ-τική μονάδα Πεζοναυτών στη μάχη και βάζοντάς τους στην ξηρά με ελικό-πτερα και αεροσκάφη V-22 Osprey, τα οποία υποστηρίζονται από τα F-35B Lightning II και ελικόπτερα, τα οποία έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει. Η συ-νολική δύναμη κρούσης του USS America, αποτελείται από 12 μεταφο-ρικά MV-22B , έξι μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων STOVL F-35B, τέσ-σερα βαριά μεταφορικά ελικόπτερα CH-53K , επτά επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z Viper, ελικόπτερα UH-1Y Venom και δύο ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου MH-60S Black Hawk, για διάσωση αέρα-θαλάσσης. Η δύναμη αυτή, ποι-κίλλει ανάλογα με την αποστολή. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι μπορεί να μεταφέ-ρει 20 F-35B και 2 MH-60 για να χρησιμεύσει ως μικρό αεροπλανοφόρο, όπως συνέβη κατά στην Επιχείρηση Iraqi Freedom.

Στη θάλασσα των Φιλιππίνων πλέει το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson CVN-70. Το Carl Vinson, είναι κλάσης Nimitz και φιλοξενεί 6012 άτομα προ-σωπικού. Για την άμυνά του φέρει Mk 57 Mod, 13 Sea Sparrow, 2 × RIM-116 Rolling Airframe Missile, 2 × Phalanx CIWS και φέρει 90 αεροσκάφη πολλα-πλών ρόλων, με «ειδικότητα» τον ηλεκτρονικό πόλεμου, F/A-18E/F Super Hornet.

Άλλες τρεις μεγάλες μονάδες επιφανείας που επιχειρούν στην περιοχή είναι τα αντιτορπιλικά κλάσης Ticonderoga και είναι το USS Prinsceton CG-59, το USS Sterett DDG-104 και το USS Willian P. Lawrence DDG-110. Τα σκάφη αυτά

είναι καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων και οπλισμένα με ναυτικά πυ-ροβόλα και έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αεράμυνα περιοχής. Επίσης φέ-ρουν ανθυποβρυχιακούς πυραύλους, πυραύλους κατά σκαφών επιφανείας και φιλοξενούν δύο ελικόπτερα τύπου MH-60R Seahawk. Αναλυτικά τα σκάφη αυτά διαθέτουν, συστήματα κάθετης εκτόξευσης 2 × 61 κυψελών Mk 41 που πε-ριέχουν, οποία έχουν τη δυνατότητα αν εκτοξεύουν τα παρακάτω πυρομαχικά: RIM-66M-5 Standard SM-2MR Block IIIB, RIM-156A SM-2ER Block IV, RIM-161 SM-3, RIM-162A ESSM, RIM-174A Standard ERAM, BGM-109 Tomahawk και RUM-139A VL-ASROC. Διαθέτουν 8 εκτοξευτές πύραυλων RGM-84 Harpoon. 2 πυροβόλα των 127 χιλιοστών διαμετρήματος Mark 45 Mod4, δυο πολυβόλα Μk 38, των 25 χιλιοστών, δύο συντυχίες των τεσσάρων πολυβόλων των 12,7 χιλιοστών, γνωστά ως πενηντάρια. 2 × Phalanx CIWS Block 1B, για την εγγύς αεράμυνα και τέλος δυο συστοιχίες τορπιλοσωλήνων Mk 32 12,75 in (324 mm), δεξιά και αριστερά του κύτους.

Επίσης στην περιοχή της Σινικής Θάλασσα επιχειρούν τα αντιτορπιλικά, USS Frank e. Petersen Jr., DDG-121 και το USS Michael Murphy, DDG-112, τα οποία αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigli Brurke. Τα συγκε-κριμένα αντιτορπιλικά, όπως τα κλάσης Ticonderoga, παρέχουν αεράμυνα πε-ριοχής και φέρουν τον εξής οπλισμό. Ένα ελαφρύ πυροβόλο των 127 mm/62 62, Mk 45 Mod 4, έnα σύστημα εγγύς αεράμυνας των 20 mm Phalanx CIWS, δύο βαριά πολυβόλα των 25 mm Mk 38, τέσσερα πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών, (πλανητάρια). Για την παροχή αεράμυνας περιοχής διαθέτουν σύστημα κάθε-της εκτόξευσής πυραύλων, Mk41, 96 συνολικά κελιών που χωρίζονται σε δυο συστοιχίες των 32 και 64 κελιών με δυνατότητα εκτόξευσής πυραύλων των πα-ρακάτω τύπων. Πύραυλος εδάφους-αέρος RIM-66M, Πύραυλος εδάφους-αέρος RIM-156, RIM-174A στάνταρ ERAM, Αντιβαλλιστικός πύραυλος RIM-161, RIM-162 ESSM (τετραπλό), Πύραυλος Κρουζ BGM-109 Tomahawk και RUM-139 κάθετη εκτόξευση ASROC. Τέλος τα αντιτορπιλικά αυτά έχουν τη δυνατό-τητα να εκτοξεύουν τορπίλες, αφού διαθέτουν δυο σειρές τριπλών τορπιλοσω-λήνων, τύπου Mark32, με δυνατότητα βολής ελαφρών τορπιλών τύπου Mark 46, Mark 50 Και Mark 54. Όπως βλέπουμε ο όγκος πυρός των συγκεκριμένων αντιτορπιλικών είναι τεράστιος και μεγαλύτερος των Ticonderoga.

5η Αμερικανική Πτέρυγα Μάχης.

Η 5η Πτέρυγα Μάχης των ΗΠΑ, έχει βάση στη Γίοκοτα της Ιαπωνίας, ένα προ-άστιο του Τόκιο και αποτελεί βάση τόσο της Ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αυτοάμυνας, όπως την αποκαλούν, όσο και της 5ης Αμερικανικής Πτέρυγας Μάχης. Ο συνολικός αριθμός των στελεχών της είναι 13.000 άτομα. Ο σκοπός της είναι ο ίδιος με το υπόλοιπο εκστρατευτικό σώμα των ΗΠΑ, δηλαδή η επι-τήρηση του εναερίου χώρου τις Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, επίσης συμ-μετέχουν σε συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις με τους Ιάπωνες συναδέλφους τους και η κοινή τους παρουσία, διασφαλίζουν ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλ-λον στην περιοχή του Ινδοειρινικού.

Η πτέρυγα μάχης χωρίζεται σε τρεις μοίρες, την 35η Μοίρα ετοιμότητας και Ε-πιμελητείας, την 31η και 33η Μοίρα Διάσωσης, η οποία φιλοξενούν δυνάμεις αλεξιπτωτιστών και την 374 Μοίρα Βάσης, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη Διοικητική Μέριμνα και την Υποδοχή των στελεχών.

η δύναμη κρούσης της 5η Πτέρυγας, από τελείτε από μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, επιθετικά και αναγνωριστικά ελικόπτερα, αλλά η αιχμή του δόρατος είναι τα μαχητικά που φιλοξενούνται στις βάσεις της, όπως F-35, F-16 και F-16V και F-15 C/D και F-15E Eagle ΙΙ, με τα τελευταία να είναι σε φάση αντικατάστασης από τα νεότερα F-15EX, τα οποία έχουν ενσωματώσει όλες τις αναβαθμίσεις σε ηλεκτρονικά και δομικά στοιχεία του αεροσκάφους και έχουν εκτοξεύει τις ούτως ή άλλως τεράστιες δυνατότητες των F-15.

Δυτικά στρατηγικά κείμενα.

Ως επίλογο του άρθρου , θεώρησα σκόπιμο να βάλω τις εκθέσεις των συμβου-λίων εθνικής ασφαλείας δυτικών κρατών και συνασπισμών, όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.. Οι εκθέσεις αυτές κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, θέτοντας ιεραρχικά τους διάφορους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, με βάση τα γεωγρα-φικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεδομένα που ανακύπτουν σε συγκεκριμέ-νες χρονικές περιόδους οι οποίες, όμως δείχνουν το που μπορούν να οδηγή-σουν τα πράγματα σε βάθος χρόνου. Να σημειώσουμε δε, με στόχο να γίνουν αυτά πιο κατανοητά για τον αναγνώστη, ότι οι εκθέσεις αυτές δίνουν, μια δέ-σμη σεναρίων εξέλιξης των πραγμάτων, με σκοπό την όσο καλύτερη αντιμετώ-πιση των προβλημάτων που δυνητικά θα προκύψουν στο μέλλον. Ας μη ξε-χνάμε ότι η γεωπολιτική εκτός από επιστήμη ανάλυσης των δεδομένων, είναι και μια επιστήμη η οποία «τρέχει» διάφορα σενάρια, από τα οποία εκπονού-νται οι σχετικές εθνικές στρατηγικές αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων ανακύψουν.

Όπως είπαμε, όλες οι χώρες και οι οργανισμοί περιγράφουν την ευρύτερη στρατηγική τους σε κάποιο ή κάποια θεσμικά κείμενα. Εκεί αναπτύσσονται τα σημεία ενδιαφέροντος τους, οι επιδιώξεις τους καθώς και οι κίνδυνοι και οι α-πειλές που αντιμετωπίζουν. Κατά διαστήματα και χωρίς σταθερή περιοδικό-τητα, τα κείμενα – σενάρια αυτά αναθεωρούνται. Εξετάζοντας τα στρατηγικά κείμενα των βασικών δρώντων της Δύσης καταλήγουμε στα εξής συμπερά-σματα:

1. Οι κυριότερες απειλές, εναντίον της διεθνούς έννομης τάξης και ασφά-λειας, θεωρούνται η Ρωσία και η Κίνα.

2. Η Ρωσία αναφέρεται ως πρώτη απειλή στα περισσότερα κείμενα λόγω της εισβολής της από τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία.

3. Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις η Κίνα αναφέρεται δεύτερη στα στρατηγικά κείμενα με τη δικαιολογία της συνεργασίας με τη Ρωσία, εντούτοις αναγνωρίζεται ως η σημαντικότερη απειλή καθώς θεωρείται

ως ο συστημικός ανταγωνιστής και αντίπαλος. Χαρακτηρίζεται ως ο μό-νος ικανός και πρόθυμος αντίπαλος των ΗΠΑ για την παγκόσμια πρω-τοκαθεδρία, τόσο εμπορικά και τεχνολογικά, όσο και στρατιωτικά.

4. Δευτερεύουσες απειλές θεωρούνται το Ιράν και η Βόρεια Κορέα λόγω κυρίως των πυρηνικών τους δυνατοτήτων αλλά και των μακροχρόνιων προστριβών τους με τη Δύση.

Στο σημείο αυτό, για να μη γίνω, έτι περαιτέρω κουραστικός, θα αναφερθώ στο τι λένε οι διάφοροι οργανισμοί και κράτη, επιγραμματικά και θα παραθέσω τα ling, έτσι ώστε, όποιος από τους αναγνώστες επιθυμεί να ανατρέξει εκεί και να διαβάσεις τις διάφορες εκθέσεις αναλυτικότερα.

Στρατηγική πυξίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2022, ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο κομμάτι EU Threat Analysis, δηλαδή «Ανά-λυση Απειλής», ως πρώτη απειλή αναγνωρίζεται η Ρωσία, η οποία αναφέρεται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, υπονομεύοντας έτσι την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια. Στη συνέ-χεια ως μια επιπλέον απειλή αναφέρεται η Κίνα, λόγω συνεργασίας με τη Ρω-σία, αλλά και γιατί θεωρείται οικονομικός ανταγωνιστής και συστημικός αντί-παλος.

Πηγή: https://www.eeas.europa.eu/sites/default/files/documents/strategic_compass_en3_web.pdf

Στρατηγικό Δόγμα ΝΑΤΟ.

Η Βορειοατλαντική συμμαχία ενέκρινε το 2022 κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, το στρατηγικό της δόγμα, για τα επόμενα χρόνια. Πάνω κάτω αναφέρει τα ίδια με το αντίστοιχο κείμενο της ΕΕ.

Πηγή: https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2022/6/pdf/290622-strategic-concept.pdf

Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ.

Η United States National Security Strategy, ενέκρινε την νέα εθνική στρατη-γική το 2022, είναι η 18η Αμερικανική Στρατηγική, όπου περιγράφει σε γενικές γραμμές ποια είναι τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ποιοι οι γεωπολιτικοί α-νταγωνιστές, οι προκλήσεις, οι απειλές και οι κίνδυνοι. Ως κυριότερες απειλές και εδώ βρίσκουμε τη Ρωσία και την Κίνα. Ειδικά η Κίνα χαρακτηρίζεται ως ο μοναδικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ. Ως δευτερεύουσες απειλές θεωρούνται το ράν και η Βόρεια Κορέα λόγω συνεργασίας με Ρωσία-Κίνα και πυρηνικών δυ-νατοτήτων. Πηγή:https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2022/10/Biden-Harris-Administrations-National-Security-Strategy-10.2022.pdf

Εθνική Στρατηγική Αναθεώρηση της Γαλλίας.

Εγκρίθηκε το 2023. Παρατηρείται μια σύμπλευση με τα αντίστοιχα στρατηγικά κείμενα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., λογικό αφού, είναι ενεργό μέλος και των δύο σχηματισμών. Έτσι κύρια απειλή θεωρείται η Ρωσία η οποία στην περίπτωση της Γαλλίας εμφανίζει να έχει συγκρουόμενα συμφέροντα στο και στο πεδίο της Αφρικής. Πηγή: https://www.sgdsn.gouv.fr/files/files/rns-uk-20221202.pdf

Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Γερμανίας

Δημοσιεύτηκε το 2023 και είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία δημοσιεύει στρατηγικό κείμενο!!! Ομοίως με τα προηγούμενα οι απειλές είναι η Ρωσία και αυτό λόγω των πολεμικών της ενέργειων στην Ουκρανία, παραβίαση Κατα-στατικού Χάρτη του ΟΗΕ και η Κίνα, ως συνεργάτης Ρωσίας, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος. Πηγή:https://www.nationalesicherheitsstrategie.de/National-Security-Strategy-EN.pdf

Η Αναθεωρημένη Ολιστική Ανασκόπηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δημοσιεύθηκε το 2023. Σημαντικότερη απειλή θεωρείται η Ρωσία. Εξίσου με τη Ρωσία θεωρείται απειλή και η Κίνα λόγω της επιδίωξης της να παίξει πιο ενεργό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα. Δευτερεύουσες απειλές θεωρούνται το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Πηγή:https://assets.publishing.service.gov.uk/media/641d72f45155a2000c6ad5d5/11857435_NS_IR_Refresh_2023_Supply_AllPages_Revision_7_WEB_PDF.pdf

Το συμπέρασμα, μπορεί να εξαχθεί από την ανάγνωση και από την ανάλυση όλων των παραπάνω δεδομένων, είναι ότι στο στόχαστρο της δύσεως, τόσο ε-μπορικά, όσο και στρατιωτικά, έχουν μπει τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία και θα μου επιτρέψετε να πω, όχι άδικα, όχι τόσο λόγω της οικονομικής διείσδυσης που επιχειρούν σε Ευρώπη και Ασία, όσο λόγω των αναθεωρητικών πολιτικών που ασκούν στις περιοχές τους. Βλέπε Ουκρανία, από την πλευρά των Ρώσων, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη, διώρυγα Κρα, από την πλευρά της Κίνας.

Μόνο ο γεωπολιτικός χρόνος μπορεί να μας δείξει εάν όλα τα παραπάνω μετα-τραπούν από απλά σενάρια εμπλοκής σε πράξει τότε η Σινική θάλασσα θα α-ποτελέσει το επόμενο θερμό σημείο του πλανήτη μας. Ευχής έργον θα ήταν αυτό το σημείο του πλανήτη μας να παραμείνει εν υπνώσει και αυτό γιατί, εάν ανοίξει ένα μέτωπο εκεί, λόγω του ιστορικού μίσους και των παθών που επι-κρατούν στην περιοχή, το οποίο και αναλύσαμε παραπάνω, τότε το μέτωπο αυτό ΔΕΝ θα μπορεί να μαζευτεί με τίποτα ή τουλάχιστον θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μαζευτεί.

Αθανάσιος Ι. Δημητριάδης.

Μέλος Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

(ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.)