Με επίσκεψη στην Έδεσσα ολοκλήρωσε σήμερα το τριήμερο των επισκέψεών της σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία και Πέλλα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο της Έδεσσας με τον Δήμαρxo να θέτει σειρά θεμάτων που αφορούν την πόλη, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στη δημιουργία Μουσείου στην Έδεσσα. Η Υπουργός ήταν καταρχήν θετική, ωστόσο είπε ότι πρέπει να βρεθεί κατάλληλος χώρος, υπό προϋποθέσεις που θα θέσει η Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας, μετά από μελέτη και ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας κ. Ιωήλ στα γραφεία της Μητρόπολης και επίσκεψη στην παλαιά μητρόπολη, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι και το σωζόμενο οθωμανικό τέμενος Γενί Τζαμί.

 

Η Υπουργός ζήτησε να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το Τζαμί και τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ τόνισε πως πρέπει να ακολουθήσει και ευπρεπισμός του χώρου και της πλατείας στο Βαρόσι.

Η Υπουργός πραγματοποίησε επίσης αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο Λόγγου Έδεσσας, όπου και πραγματοποιήθηκε επιτόπια σύσκεψη με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας κ. Ελ. Τσιγαρίδα και στελέχη του Υπουργείου. Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε πως ξεκινούν άμεσα εργασίες καθαρισμού συντήρησης και ευπρεπισμού του χώρου και έδωσε εντολή να γίνει μελέτη για την αποκατάσταση του χώρου του Λόγγου. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως αρχή της Αειφορίας είναι η διατήρηση και ανάδειξη των σωζόμενων ιστορικών κτηρίων και μνημείων, ώστε να είναι επισκέψιμα και ελκυστικά.

Στρατηγικός στόχος αναφορικά με την πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη της Έδεσσας πρέπει να είναι η σύνδεση της παλαιάς με τη νέα πόλη και η δημιουργία ενός ενιαίου και ελκυστικού τουριστικού προϊόντος, που να συμπεριλαμβάνει και την αξιοποίηση του παλαιού Κανναβουργείου. Υποστηρίζω την προοπτική αυτή καθώς πιστεύω πως θα έχει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για την πόλη της Έδεσσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here