Από την τάξη στην κοινότητα:  Συλλογική δράση ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε θέματα συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και κοινωνίας

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) πραγματοποιήθηκε  στις 30/11  συλλογική δράση του 2ου, 6ου, 8ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας, του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας στην Κοινότητα, με στόχο την ευαισθητοποίηση της σε θέματα αναπηρίας, συγκεκριμένα δικαιωμάτων και  συμπερίληψης.

Η εν λόγω κοινοτική δράση αποτελεί μια κίνηση εξωστρέφειας των σχολείων καθώς  και την εξέλιξη των  βιωματικών παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά για την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τα δικαιώματα των μαθητών/τριών με αναπηρία,  την καταπολέμηση των στερεοτύπων και  την αναγκαιότητα σεβασμού της διαφορετικότητας. Με την πεποίθηση ότι μια μικρή αλλαγή μπορεί να φέρει μια μεγάλη, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε ένα σύνολο βιωματικών δραστηριοτήτων.

Το υλικό που προέκυψε αποτέλεσε το εργαλείο ευαισθητοποίησης των πολιτών και βοήθησε στην αίσθηση συμβολής των μαθητών/τριών στη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μαθητών/τριών με αναπηρία και και στη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας. Η διδασκαλία/μάθηση, η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/τριών και η διαμόρφωση ενεργών πολιτών αποτελούν τα βασικά ζητούμενα του ρόλου και της αποστολής του σχολείου. Το άνοιγμα των σχολικών μονάδων προς στην κοινωνία, τοπική και ευρύτερη, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη κάποιων από τους στόχους αυτούς.

Το σημερινό σχολείο έρχεται συχνά αντιμέτωπο με ποικίλες προκλήσεις, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οποίων προϋποθέτει την ύπαρξη ευρύτερων συνεργασιών και την ανάληψη συλλογικών δράσεων.

Με κοινό όραμα τη συμπεριληπτική εκπαίδευση και τη συμπεριληπτική κοινωνία καθώς και με τη βεβαιότητα ότι «όλοι μαζί μπορούμε» οι μαθητές/τριες των ΣΤ΄ τάξεων του 2ου, 6ου, 8ου Δημοτικού μαζί με το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας συμμετείχαν σε κοινές δράσεις στον πεζόδρομο και στα μικρά καταρρακτάκια της Έδεσσας την Πέμπτη 30/11/2023 από τις 10πμ – 13.00.

Οι δράσεις περιελάμβαναν ένα εύρος παρεμβάσεων όπως:  

 – Αφίσες: Οι αφίσες τζαμαρίας που έφτιαξαν οι  μαθητές/τριες τοποθετήθηκαν σε καταστήματα του κέντρου με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων

 – Στολισμός Δέντρων: Οι μαθητές/τριες στόλισαν τα δέντρα στα μικρά καταρρακτάκια με μηνύματα αποδοχής, διαφορετικότητας, συμπερίληψης και ενδυνάμωσης.

– Κάρτες ευαισθητοποίησης για περαστικούς πολίτες: Οι μαθητές/τριες μοίρασαν σε περαστικούς πολίτες κάρτες με μια ερώτηση – μήνυμα με στόχο την ενσυναίσθηση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας, ενσυναίσθησης και δικαιωμάτων.

 – Οι μαθητές/τριες των σχολείων (γενικής – ειδικής αγωγής) συμμετείχαν σε ομαδικά παιχνίδια.

– Στα μικρά καταρρακτάκια τοποθετήθηκε banner με συλλογικό μήνυμα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης για δράση των πολίτων το οποίο θα παραμείνει στα μικρά καταρρακτάκια μέχρι τις 4/12. «Ένα σχολείο για όλους, μια πόλη για όλους» «Σκέψου Νιώσε, Δράσε».

– Μεταγενέστερα η παρέμβαση θα  ολοκληρωθεί με μια συλλογική επιστολή των μαθητών/τριών προς τον Δήμαρχο Έδεσσας με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την έμπρακτη εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας έναντι όλων των πολιτών. Οι πόλεις οφείλουν να εστιάζουν και να επενδύουν στην προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.

«Πάμε όλοι μαζί να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να έρθει»

Συντονίστριες – Υπεύθυνες Δράσεων:

Νέστορα Ειρήνη, Ειδική Παιδαγωγός 2ο ΔΣ Έδεσσας Πρόϊου Ειρήνη, Ειδική Παιδαγωγός 8ο ΔΣ Έδεσσας Σαμσάκη Δόμνα, Ειδική Παιδαγωγός 6ο ΔΣ Έδεσσας Σόντρα Μαρία, Ψυχολόγος, 2ο,  6ο, 8ο ΔΣ Έδεσσας Χυδίρογλου Λεμονιά, Κοινωνική Λειτουργός, 2ο, 6ο, 8ο ΔΣ Έδεσσας

    Χορηγοί 

Εκτυπώσεις: Questa, taph print & design

Γραφιστική Επιμέλεια: Γκαλίπης Αιμίλιος