Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η ρίζα του οικολογικού ζητήματος βρίσκεται στην άγνοια και την αδιαφορία του ανθρώπου, αλλά και στην απροθυμία του να κυριαρχήσει επί του εγωκεντρισμού και του υποτιθέμενου υλικού «ευδαιμονισμού» του, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Μέρα αγώνα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός οργανώσεων θέτει ένα κοινό πλαίσιο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και καλούν για τη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης ● Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, Καρδίτσα και Λιβαδειά

Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει ότι:

  • Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο πλανήτης χάνει δασική έκταση που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
  • Πάνω από 47 εκατομμύρια στρέμματα δάσους – περιοχή μεγαλύτερη από τη Δανία – χάνονται κάθε χρόνο.
  • Σχεδόν το 80% των παγκόσμιων λυμάτων απορρίπτεται στους ωκεανούς και τα ποτάμια χωρίς επεξεργασία.
  • Οι υγρότοποι, που αποστραγγίζονται προς όφελος της γεωργίας, παρουσιάζουν μείωση κατά 50% από τον περασμένο αιώνα και περίπου 87% τα τελευταία 300 χρόνια.
  • Οι τυρφώνες είναι ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα. Αν και καλύπτουν μόνο το 3% της γης αποθηκεύουν σχεδόν το 30% του άνθρακα.
  • Το 50% των κοραλλιογενών υφάλων έχει ήδη χαθεί και έως το 2050 ενδέχεται να χαθεί το 90%, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί σε αύξηση 1,5 ° C.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here